Hír
2019. január 26.

Homokanimátor a Műélményben

Grafikus, festő, író, animációsfilm-rendező Cakó Ferenc, akinek festményeiből nyílt kiállítása a művelődési központban, ami február 10-ig várja az érdeklődőket.

A művész volt a vendége péntek délután a Műélmény Kávézó idei első programjának, ahol Körtvélyfáy Zoltán intézményvezető kérdezte az alkotót.

Cakó a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola grafika szakának elvégzése után felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika tanszékére, ahol 1973-ban szerzett diplomát. A főiskolai évek alatt és után amatőr filmjeivel 1973-ban és 1974-ben is elnyerte az Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíjait.

Kezdetben sorozatfilmekben dolgozott, majd 1978-tól indul saját filmes karrierje, főként az akkor divatos gyurmafilmekkel. Ezzel a technikával sorozatfilmek rendezésére is lehetőséget kapott, emlékezetes a „Sebaj Tóbiás” és a „Zénó” sorozta.

1988-ban áttörő sikert ért el “AB OVO” című homok és szoboranimációs filmjével, ami Cannesban Arany Pálma díjat nyert. Különleges hatású homokanimációs filmjeivel később is szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert.

1995-ben hozta létre saját stúdióját C.A.K.Ó. Stúdió néven, ahol saját filmjei készítése mellett gondot fordított fiatal tehetségek felkutatására, lehetőséget adva nekik a szabad kibontakozásra.

A teltházas rendezvényen a beszélgetést az alkotó legjelentősebb filmjeinek bemutatója színesítette.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek