Hír
2019. március 28.

Terítéken Bottyán tettei

Több mint félszázan hallgatták dr. Mészáros Kálmán előadását az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kiállítótermében, aki a Rákóczi Emléknap alkalmából érkezett városunkba szerda délután.

A Hadtörténeti Intézet munkatársa, halálának 310. évfordulója alkalmából a Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezérének, Bottyán János kuruc generálisnak az életét és tetteit foglalta össze, amiket vetített képek segítségével is szemléltetett.

Az előadást megelőző megnyitón elhangzott, hogy azért esett a választás Bottyán Jánosra, mert II. Rákóczi Ferenc élete korábban számtalanszor szóba került, ezért szeretnék az erdélyi fejedelemmel közeli kapcsolatban álló, meghatározó történelmi személyt is bemutatni az érdeklődőknek.

Dr. Mészáros Kálmán a prezentációjában a bizonyítható tények mellett figyelmet fordított a hadvezér életével kapcsolatos, hitelesen nem igazolható érdekességek és legendák ismertetésére is. Többek között elmesélte azt történetet, miszerint hősünk a török megszállás idején, Érsekújváron lehajította a helyi müezzint a minaret erkélyéről, amikor az imádságba kezdett.

Az előadó elmondta továbbá, hogy az egyik legjelentősebb kuruc generális csupán a származása miatt nem érhette el pályája csúcsát. Ugyanakkor megjegyezte, hogy kisnemesi családja ellenére arisztokrata hölgyet kapott feleségül, ami egyáltalán nem tükrözte a kor szellemét.

A történész a Rákóczi Emléknap alkalmából kifejtette: a magyarok számára különösen fontos, hogy megismerjék a múltunk meghatározó eseményeinek objektív feldolgozását.

Az eseményt II. Rákóczi Ferenc szobrának koszorúzása zárta.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek