Hír
2019. április 26.

Beszámoltak a lánglovagok

Csütörtök délután tartotta éves rendes közgyűlését és beszámolóját az Oroszlány Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság Köztestülete, melyen Lazók Zoltán polgármester, köztestületi elnök és Papp Péter alelnök mellett ott volt Komlósi Tamás tatabányai tűzoltóparancsnok is.

Mint az Szabó Imre parancsnok beszámolójában elhangzott, a szakmai munka ellenőrzését a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tatabánya Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság végzi. Az ellenőrzések, a szakmaiság szigorú megkövetelése garantálja tűzoltóink magas szintű felkészültségét. Az ellenőrzések során feltárt hiányosságokat minden esetben pótolták, illetve a szakmai felkészültség javítása érdekében képzéseket, foglalkozásokat tartottak.

Végre sikerült rendszerbe állítani a 2016-ban beszerzett MAN típusú gépjárműfecskendőt, így ma már egy vadonatúj, nagyteljesítményű, nehézkategóriás fecskendővel rendelkeznek, melynek végleges bekerülési költsége meghaladta a 80 millió forintot.

2018-ban 220 káresemény volt elsődleges műveleti körzetükben, mely a korábbi évek átlagának megfelelő. Az egyes káreset típusok közel azonos számban jelennek meg egy-egy évben. A száraz, aszályos időjárás következtében viszont többszörösére emelkedett az avartüzek, a viharos időjárás miatt pedig a fakivágások száma.

2018-ban is szorosan együttműködtek az Oroszlányi Rendőrkapitánysággal, az OMSZ Oroszlányi Mentőállomással, a közüzemi szolgáltatókkal, valamint az ipari park területén működő vállalkozásokkal. Folyamatos szakmai kapcsolatot tartanak a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Tatabánya Hivatásos Tűzoltósággal, az Oroszlányi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel és a Kecskédi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. Rendszeresen részt vesznek a Magyar Tűzoltó Szövetség, az Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége és a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség gyűlésein, segítik a Komárom-Esztergom Megye Katasztrófavédelméért Alapítvány munkáját.

Jelenleg 18 fő a vonulós tűzoltó létszámuk a három szolgálati csoportban. Az elmúlt év során 2 fő tűzoltó szerelt le, de még ugyanebben az évben mindketten kérték visszavételüket. A főállású tűzoltók havonta 10-11 alkalommal adnak 24 órás szolgálatot. Mivel a részükre előírt 8 perces vonulási idő otthoni készenléttel nem biztosítható, a tűzoltók a szolgálati időt a laktanyában töltik. Ilyen módon a riasztási idő - mely alatt a laktanyát el kell hagyni - 2 perc – hangzott el a parancsnoki beszámolóban.

2018-ban lehetőség nyílt pályázaton keresztül tűzoltó szakfelszerelések beszerzésére. A BM OKF által 10 év után újra kiírt eszközbeszerzési pályázatra 5 millió Ft értékben nyújtottak be igényt. A pályázat eredményeként közel 4 milliós értékben kaptak új eszközöket, melyek nagymértékben javították felszereléseik minőségét – összegezte az elmúlt évet Szabó Imre.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek