Kultúra
2019. április 28.

Nemzetközi történelmi vetélkedő

Egy osztálynyi lelkes diák érkezett szombat reggel az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kamaratermébe, hogy részt vegyenek a Rákóczi Szövetség hagyományos, huszonkettedik alkalommal megrendezett nemzetközi történelmi vetélkedőjén.

A bátorkeszi, nagyszelmenci, vágsellyei, tatai, csákvári, és helybéli diákokat Lazók Zoltán polgármester és Nagy Csaba, a szövetség helyi vezetője köszöntötték.

– Olyan civil közösség eseményén lehetek, amely az elmúlt évek során példát mutatott abból, hogyan lehet nemes célok érdekében mozgósítani a helyi polgárokat, hogyan lehet felvállalni és megvalósítani a külföldön élő magyarsággal való kapcsolattartást, programok szervezését, és hogyan lehet közös hagyományaink ápolását magas szinten végezni – fejtette ki beszédében a városvezető, majd a versenyző fiatalokhoz fordulva így folytatta: az én korosztályomnak az elmúlt évtizedekben az építkezés korszaka jutott. Felépítettünk egy várost, amely az otthonunk lett, tagjai vagyunk az európai népek közösségének, és tartalmas, rendszeres kapcsolatban vagyunk a környező országok magyar ajkú lakosságával. Az utánunk jövőknek, önöknek az lesz a feladatuk, hogy még jobban továbbfejlesszék, elmélyítsék és tartalommal töltsék meg ezeket a kapcsolatokat. Ennek az útnak egyik állomása érkezett el a mai vetélkedővel – hangsúlyozta a polgármester.

Nagy Csaba köszöntőjében elmondta, hogy az idei verseny témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverésének 170. évfordulója, ezt támasztja alá a rendezvény címe is: „Arad, a magyar Golgota”.

Járfás Mihály történelemtanár, a zsűri elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a feladatok összeállításánál a téma minél szélesebb spektrumának lefedésére törekedtek. A diákoknak különböző feladványokban, például totóban és képkirakóban kellett bizonyítaniuk ügyességüket és felkészültségüket. A zsűri elnöke azt is hozzátette, hogy a fiataloknak három előzetes feladattal is készülniük kellett. A nevezés első feltétele egy témához kapcsolódó műalkotás, például kisplasztika vagy szobor összeállítása volt. Szintén feladat volt az aradi 13 vértanú története kapcsán egy útikalauz elkészítése, valamint a vetélkedő végén egy saját maguk által költött vers vagy ének előadása.

Hét, háromfős csapat szállt versenybe a győzelemért, és szoros küzdelemben végül a felvidéki vendégek kerekedtek felül. Első helyen a nagyszelmenci diákok, másodikon pedig a vágsellyei fiatalok végeztek, míg az elképzelt dobogó harmadik fokára a Bátorkesziről érkezett versenyzők állhattak fel.

A vetélkedő minden indulója oklevéllel és emléklappal tért haza, míg a legügyesebbek ajándéktárgyakat és könyvjutalmat kaptak.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek