Hír
2019. július 10.

Sarlós Boldogasszony napja

A Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én fényes körmenetben vitték a Szűz Anya kegyképét a magyaróvári kapucinusok templomából a településre. Az elmúlt századokban e kép előtt imádkoztak a község és a környék hívei.

Erre emlékezve rendezték meg immár tizenegyedik alkalommal vasárnap a Sarlós Boldogasszony-napi búcsút, melyre közel ezren érkeztek többek között Oroszlányból, Kecskédről, Tarjánból, Szomódról, Alsógalláról, a főváros környéki településekről, sőt, a Felvidékről is.

Fél tízkor indult a menet Spányi Antal megyéspüspök vezetésével, élén a Mária kegykép zászlajával, hogy végigjárva a falut, a templom melletti réten felállított rendezvénysátorhoz vonuljanak, amely már évek óta kicsinek bizonyul, így a rendezők az árnyas fák tövében is biztosítottak ülőhelyet az érkezőknek.

A Spányi Antal a szentmise során többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten nagy ajándéka a gyermek, melyet áldásként ad, s melyet áldásként kell fogadni. Szeretettel kell hordozni és világra hozni, szeretettel kell felnevelni és tanítani hitre, emberségre, becsületre és tisztességre. Mindarra, ami oly mélyen hozzátartozik életünkhöz.

- Tizenegyedik alkalommal vagyunk itt együtt, a templom mellett felállított sátorban, mert éreztük és láttuk, hogy az egyre inkább gyarapodó közösség már nem fér el a templomban. Senkit nem akartunk kirekeszteni az egyik legnagyobb ünnep együttes megéléséből, a Sarlós Boldogasszony-napi búcsúból. Tizenegyedik alkalommal könyörgünk gyermekáldásért azoknak, akik fohászkodnak és könyörögnek Istenhez, s tőle kérik életük számára a legdrágábbat. Jó látni a templomban a hálaszíveket, amelyek jelzik a szülők köszönetét Isten felé a gyermekáldásért – fogalmazott a megyéspüspök.

Idén a búcsú keretében 13 új hálaszívet áldott meg a püspök, amelyeket a született gyermekek családjai kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek