Kultúra
2019. augusztus 18.

Falunap délután

Negyedszázad munkáját bemutató kiállítás nyílt az Evangélikus Egyház gyülekezeti termében a 25. Falunapon, de színpadra lépett Gregor Bernadett is. Ez történt a Falunap délutánján.

Ismerős arcokat kerestek és találtak a látogatók azokon a fotókon, melyek a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elmúlt 25 évét igyekeztek bemutatni. A Májfadöntések, a Szüreti mulatságok, a Lovas és sportnapok és az Oroszlányi Lakodalmas legszebb pillanatait megörökítő, közel 200 fénykép mellett különféle kiállítási tárgyak gazdagították a tárlatot, melyet Kis Imréné nyitott meg a nagyközönség számára.

Beszédében a tiszteletbeli elnök felidézte az elmúlt negyedszázadot és elmondta, hogy ugyan az oroszlányiak többé-kevésbé a kilencvenes évek előtt is őrizték a hagyományaikat, de a rendszerváltás után ez az igény felerősödött, és új lehetőségek teremtődtek. Ennek okán alakult meg a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, és a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat is. A két szervezet azóta is azon munkálkodik, hogy ne tűnjön el a múlt, a gyökerek ismerete, és az elődök öröksége, akikről minden falunapi rendezvényen megemlékeznek, és nem csak az egyesület tagjai, hanem mindenki, aki részt vesz a vigasságon.

Nem volt ez másképp ez alkalommal sem, hiszen a kiállításmegnyitó után felvonulók lepték el az Alkotmány utat a Tájháztól a Topolya-ligeten át egészen az Erzsébet-ligetben felállított színpadig. Hagyomány már, hogy az ősök tiszteletére állított emlékműnél megállnak és koszorúkkal, virágokkal emlékeznek az elődökre. Idén is ott volt az emlékezők között Garamkovácsi volt és jelenlegi polgármestere, Miava, Vágsellye és Tornóc polgármestere, és természetesen Lazók Zoltán polgármester, aki File Beáta jegyzővel közösen helyezett el koszorút az emlékműnél.

Vigadalommal folytatódott ezután a 25. Falunap. A színpadon egymást váltották, nem csak az oroszlányi hagyományőrző csoportok, mint a Kridlovka együttes és a Bránicska néptánccsoport, de a Szlovákiából, valamint a környező településekről érkezett vendégfellépők is, akiket Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, és a Magyarországi Szlovákok Szövetsége képviseletében érkezett Árendás Zoltánné mellett Lazók Zoltán polgármester is köszöntött.

Idén is átadták az Oroszlány Szlovák Kultúrájáért díjat. Ezúttal a Bíró és Richter házaspár mellett Friedrich Anna és Jókai János vehették át az eddigi munkájukért járó elismerést. Természetesen a díjazottak dísztáblája a jövőben felkerül a Topolya-ligetben felállított, Budai Imre fafaragó keze munkáját dicsérő emlékműre.

A szervezők a jubileumi ünnepen sem feledkeztek meg Varga Istvánné, Mariska néniről, aki generációkat vezetett be a szlovák kulturális hagyományok ápolásába. Sokan gyűltek össze a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház mellett szombat délután, hogy egy szál virággal és koszorúkkal, leróják kegyeletüket a Tájház volt gondnoka és a város díszpolgára tiszteletére kihelyezett emléktáblánál, ahol Kristyák József, saját gyermekkori élményeit felidézve szólt meghatottan mindenki Mariska nénijéről.

Az önfeledt szórakozásé volt ezután a főszerep, hiszen a népszerű Silhouette balettcsoport előadásán túl, ezúttal Gregor Bernadett izzította fel a hamvadó cigarettavég mellett a jó dalokra éhes oroszlányi közönséget is.

A szombat este utcabállal, a 25. Falunap pedig vasárnap délelőtt, szlovák-magyar nyelvű ünnepi istentisztelettel ért véget, Nobik Erzsébet szarvasi lelkészasszony közreműködésével.

A nap eseményeinek többszáz képét tekintheti meg a Fotógalériában!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek