Hír
2019. október 06.

38 éves barátság

Városunkban töltötte a hétvégét a Plochingeni CVJM-Fúvószenekar, akik nem csupán egy koncerttel ajándékozták meg az oroszlányi közönséget.

Pontosan 38 évvel ezelőtt jártak a németországi zenészek először itt, Oroszlányban. Akkor, egy véletlennek köszönhetően ismerkedtek meg településünk evangélikus énekkarával. Az ismeretségből barátság lett, melyet azóta is ápolnak, és ennek köszönhetően a két város között, ma már testvérvárosi kapcsolat van.

A pénteki koncerten Sztruhár András üdvözölte az egybegyűlteket az OKSZÍK színháztermében. Az Oroszlányi Evangélikus Egyház felügyelője köszöntőjében felelevenítette azt a közel negyven évvel ezelőtti napot, mikor a - ma már egymást régi barátokként üdvözlő - zenészek összetalálkoztak.

A rendezvényen részt vett Frank Buß, Plochingen polgármestere, és Rajnai Gábor, városunk alpolgármestere is, aki a következő szavakat intézte a hallgatósághoz:

- Az elmúlt évtizedek során a két település önkormányzati vezetői, intézményei, egyházközösségei, baráti körei, civil szervezetei, egyesületei gyakran találkoztak egymással közös rendezvényeken, állami és társadalmi ünnepeken. Magam is több alkalommal vendégeskedhettem Frank Buß polgármester úr meghívásának eleget téve kulturális és civil küldöttség tagjaként Plochingen nevezetes eseményein, ma pedig itt köszönthetjük a városvezetőt és a település zenekarát, bizonyítva a folyamatos, gyümölcsöző és tartalmas partneri barátságot, ami mind elmélyültebb, és egyre több területen találunk közös pontokat.

A plochingeni egyházi zenekar tagjai kizárólag fúvós hangszereket szólaltatnak meg fellépéseiken. Az együttes több mint ötven állandó taggal büszkélkedik, közöttünk sok fiatallal. Pénteki koncertjükön barokk kori művekkel, swingekkel és pop darabokkal szórakoztatták a közönséget. Repertoárjukból nem hiányoznak a bibliai zsoltárok sem, havonta egy alkalommal ugyanis a Plochingeni Evangélikus Egyház istentiszteletein is szolgálnak – tudtuk meg a zenekar karmesterétől, Reiner Nußbaumtól.

- Mi minden alkalommal boldogok vagyunk, mikor Oroszlányba jöhetünk. Most legalább tizenöt olyan zenész van a csapatunkban, akik először lépnek fel itt, de egy maréknyi muzsikusunk a kezdetek, vagyis 1981 óta mindig elkísér minket ide, az önök városába. - mondta el érdeklődésünkre a zenekar vezetője.

Pénteki sikeres koncertjük után a vendégek, szombaton egy különleges almafacsemetét ültettek el az evangélikus templom kertjébe. A mintegy száz éve, Plochingenben nemesített gyümölcsfa termése fogyasztásra és almamust készítésére is kiválóan alkalmas, Oroszlányon azonban inkább a hosszú és gyümölcsöző barátságot szimbolizálja.

A plochingeni zenészek Oroszlány után, vasárnap Lajoskomáromba is ellátogattak, ahol közös nagy koncerttel köszöntötték a helyi - fennállásának 25. évfordulóját ünneplő - fúvószenekart.

A faültetés képeit a Fotógalériában tekintheti meg!



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek