Intézmény
2019. november 22.

Tudományos előadások a gimiben

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Oroszlány Város Önkormányzata és a Hamvas Béla Gimnázium összefogásának eredményeként idén első alkalommal, Oroszlány adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett megyei rendezvénynek.

Radványiné Varga Andrea intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert is, aki ez alkalommal, ünnepi beszédében kifejtette, hogy nagy öröm számára az, hogy e fontos ünnep megyei rendezvényének helyszínéül a Neumann társaság idén Oroszlányt, és a Hamvas Béla Gimnáziumot választotta.

Szerencsés találkozás ez, hiszen az ilyen együttműködésre mindig nyitottnak kell lennünk, mert ezeknek a rendezvényeknek céljuk van. Célja, hogy bemutassa a tudományos kutatások eredményeit, és mindenki számára közérthetővé tegye a tudomány és kutatás jelentőségét az oktatásban, valamint, természetesen az oktatás jelentőségét a tudományban és a kutatásban. - fogalmazott az elöljáró, aki szeretettel és kíváncsisággal üdvözölte a Hunyadi Mátyás Általános Iskola legórobot programozóit, a Csillámpónikat, akik nemrég Győrben a világ legjobb informatikusaival mérték össze tudásukat, és felkészítőjüket, Huma Erzsébetet, aki röviden tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy miként ismerkedtek meg a Hunyadi diákjai a legórobotokkal és milyen út vezetett a világversenyig.

A Csillámpónik, azaz Farkas Laura, Gombás Noémi és Vida Janka közös élménybeszámolójukat követően, ízelítővel is meglepték a közönséget, akik lenyűgözve figyelték a gyerekek által programozott robotok mozgását.

Múlt, jelen, jövő címmel tartott rövid előadást Fűrész József informatikus, akinek többek között az is köszönhető, hogy a rendezvénynek idén Oroszlány adott otthont.

- Éveken keresztül részt vettünk ezen a rendezvényen Tatabányán. Bennünket nagyon régóta ismert a Neumann Társaság vezetője Fűrész József, aki azzal keresett meg, hogy idén lennénk-e házigazdák? Én nagy megtiszteltetésnek vettem, azt pedig különösen szerencsésnek érzem, hogy a rendezvény által egy hármas összefogás jött létre a társaság, Oroszlány Város Önkormányzata és iskolánk között - tudtuk meg Radványiné Varga Andreától.

A háromrészes előadássorozat első felében a városban tanuló gyerekek sikereivel ismerkedhettek meg a résztvevők, majd főként természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos kutatási eredményekről értesülhettek az egybegyűltek, végül pedig az Eötvös József Gimnázium, a Bárdos László Gimnázium, az Árpád Gimnázium és természetesen a Hamvas Béla Gimnázium diákjai tartottak előadást a természettudomány témakörében.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek