Kultúra
2020. január 23.

A Magyar Kultúra Napja

Február 8-ig tekinthető meg Árendás József Munkácsy-díjas grafikus, érdemes-művész plakát tárlata a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ kiállítótermében, melyet szerda délután a Kultúra Napja alkalmából nyitott meg Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség alelnöke.

A Felvidéken született, majd megyénkben, Dunaalmáson élő alkotó tematikusan, kulturális és színházi témájú opuszokat hozott el Oroszlányba.

A plakát epigramma, olyan műfaj, ami nem szószátyárkodva, hanem tőmondatokban beszél. Ez a művészet a 20. század második felében elképesztő krízisen, válságon ment keresztül. Megváltozott igazi célja, a közlés, a tájékoztatás, az esztétikai nevelés. Eredeti funkcióit elveszítve az utcákról, a közterületekről beszűkült a kiállítótermekbe. Ennek azonban lett hozadéka, hiszen itt már a minőség és a kvalitás jelenik meg mely teljes mértékben felzárkózott a piktúra, a grafika és a művészi fotók közé – hangzott el a megnyitón.

Az esemény a továbbiakban a színházteremben folytatódott, ahol elsőként Lazók Zoltán polgármester mondott megemlékező beszédet: - január 22-ét – Himnuszunk születésének napját – a legújabb kori történelmünk avatta a Magyar Kultúra Napjává. Ez az a nap, amikor megemlékezhetünk legfontosabb közös kincsünkről, amely minősítését adhatja létünknek és megkülönböztet bennünket más népektől. Ez a magyar kultúra. Ezen az ünnepen legyen jelen a cselekvési vágy az alkotásra, a tenni akarásra, amely arra a reformkorra jellemző, melyben nemzeti imánk született. A közműveltség ne csupán kívánalom legyen, hanem az élet minőségét is jelző szabályként vonuljon be a tudatba. Mert ahol uralkodik a műveltség, ott nincs ereje a műveletlenségnek. Kívánom Önöknek, s mindazoknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak és nem kis erőfeszítések árán teszik dolgukat, hogy e mai nap legyen ünnep a számukra is, és tudják, hogy amit tesznek, azzal nemzetünket szolgálják – mondta a városvezető.

Ezt követően elismerések átadására került sor. Oroszlány Kultúrájáért Emlékplakettet vehetett Bóna Ilona, a Bakfark Bálint AMI igazgatóhelyettese, Janászik Józsefné, a Borbálai Nyugdíjas Klub vezetője és Kis Ferencné, több civil szervezet jogi képviselője. A kitüntetéseket Rajnai Gábor alpolgármester és a megítélő bizottság tagjai adták át közösen.

Az eseményt az Orfeusz Társulat „A kölcsönkért gyufa” című komédiája zárta.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek