Kultúra
2020. február 06.

Kárpátalja testközelből

Nagy érdeklődés övezte a Rákóczi Szövetség „Kárpátalja testközelből” című programját, melyet szerda délután rendeztek meg a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében. A megjelenteket – köztük Szabó Mihály alpolgármestert - Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke köszöntötte.

A történelmi, földrajzi, irodalmi és művészeti témaköröket érintő előadást Martin Vivien, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa mutatta be. Az előadó a kárpátaljai Zápszony szülötte. 2017 szeptemberébe érkezett a felvidéki Lévára, ahol a Czeglédi Péter Református Gimnáziumban, valamint a Reviczky Társulásnál tevékenykedik. Fő feladata a közösségépítés és az ifjúsági munka.

Ráhangolódásként Csobolya József: Kárpátalja című költeményét a szintén Léváról érkezett Sándor Ágnes szavalta el. Az előadás történelmi visszatekintéssel folytatódott, mely a honfoglaláson, a Rákóczi-szabadságharcon, az 1848-as forradalmon, a csehszlovák és szovjet időkön át jutott el napjainkig, ami 1991 óta Ukrajna részét képezi. A jelenlévők betekintést kaptak a térség etnikai összetételébe, s magyarázatot kerestek a magyarság elmúlt évszázad alatti rohamos fogyására. Említésre került a „malenkij robot” szörnyűsége, mely több 10 ezer áldozatot követelt a térségben.

Szubjektív módon bemutatásra kerültek olyan nevezetességek, melyek a magyarság szempontjából nagy jelentőséggel bírnak, mégis az elmúlt években egyre inkább feledésbe merültek és turisztikai jelentőségük is csökkent. Ilyen a beregszentmiklósi kastély, Thököly Imre és Zrínyi Ilona szerelmének bölcsője. Szintén ide sorolandó az Árpád-vonal, mely a II. világháború alatt a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt, s jelenleg is látogatható Felsőgerebenen, valamint a huszti vár, mely anno a Himnusz szerzőjét is megihlette.

Kárpátalja büszkeségeként néhány neves személy is ismertetve lett. Az irodalom terén Balla D. Károly, Kovács Vilmos, Nagy Zoltán Mihály és Vári Fábián László, a képzőművészek közül Boksay József, Révész Imre festők és Hidi Endre nagydobronyi kerámiamester tett sokat a kultúra és művészet fellendítéséért. A színház berkeit érintve Fedák Sári kultusza, valamint Vidnyánszki Attila és Trill Zsolt munkássága került elemzésre. Külön figyelmet kapott a világhírű festőművész Munkácsy Mihály, majd a beregi szőttes került bemutatásra.

A rendkívül tartalmas reprezentáció végén a vendégek megízlelhették a kvász nevű üdítőt és néhány kárpátaljai édességet.

Forrás: Rákóczi Szövetség


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek