Koronavírus
2020. április 07.

Polgármesteri tájékoztató

Az Oroszlányi Városi Televízió hétfő esti adásának egyik vendége Lazók Zoltán polgármester volt, aki a koronavírus járvány Oroszlányt érintő fontos kérdéseiről, adatairól számolt be.

Városunkban jelenleg 38 fő van hatósági karanténban, nagy részük külföldről hazatérő kamionsofőr. Fertőzött személy továbbra sincs Oroszlányban.

„A kijárási korlátozásnak köszönhetően egy ideig nagyon fegyelmezettek voltak a városlakók, de az utóbbi napokban, valószínűleg a jó időjárásnak köszönhetően fellazult ez a fegyelem. Nem igazán érzik az emberek a veszélyt, ez annak is betudható, hogy eddig még – szerencsére – nem jelent meg a közvetlen környezetünkben a betegség. De sajnos minél lazábbak lesznek, annál biztosabb, hogy megjelenik nálunk is” – mondta a városvezető.

Az önkormányzat minden családnak juttatott védőmaszkot. Legközelebb a 2840 újsággal együtt fog minden háztartásba eljutni újabb 1-1 papír maszk. Óvintézkedésként heti rendszerességgel szállítanak védőfelszereléseket, fertőtlenítőt a háziorvosoknak, gyógyszertáraknak, élelmiszerboltoknak, az önkénteseknek, segítőknek és minden olyan helyre, ahol igény merül fel és nem tudják beszerezni.

Maszkból eddig több mint 50.000 érkezett (ebből 3000 varrott), jelenleg raktáron 24.000 db van. Gumikesztyűt 10.000 pár feletti mennyiségben rendeltek, ebből jelenleg 7.000 db áll még rendelkezésre. Fertőtlenítőt eddig 500 litert vásároltak és 217 liter van még tartalékba. Folyamatos a beszerzés, jó néhány hétre előre megvannak a szükséges mennyiségek. Sőt, már speciális eszközöket is sikerült vásárolniuk. 10 db ózongenerátort vettek, ebből kapnak a mentősök, tűzoltók, rendőrség, illetve a többit az orvosi rendelők, önkormányzati intézmények fertőtlenítésére használják majd. A felsoroltakra összességében eddig 47 millió forintot fordított az önkormányzat.

A koronavírus járvány megfékezése, illetve az önkormányzati feladatok ellátása érdekében szükség volt az ez évi költségvetés módosítására. Eddig 240 millió forint lett átcsoportosítva védekezési célokra. Ahogy további igények merülnek fel, úgy fognak folyamatosan új összegeket átcsoportosítani. Tervek készültek már, de megvárják, hogy milyen kormányzati intézkedések születnek, melyek a helyi döntéseket is befolyásolhatják.

A cél érdekében több területekről vontak el forrásokat:

  • civil szervezetek, sportszervezetek támogatására irányzott pénzkereteket megszüntették
  • művelődésre, rendezvényekre tervezett előirányzatokat visszavonták
  • szolgáltatási, megbízási szerződéseket felülvizsgálták
  • pályázati önerőket megvonták
  • tervezett beruházásokat leállították
  • hitelfelvételt átütemezték

A polgármester a képviselő-testület tagjainak előzetes jóváhagyásával hatályon kívül helyezte a középiskolások ösztöndíj és utazási támogatásáról szóló rendeletet. Ez az intézkedés terveik szerint a vészhelyzet idejére szól, de hogy ezt követően milyen források állnak majd rendelkezésre, azt nem lehet előre megbecsülni. A képviselő-testületi ülések továbbra is szünetelnek, ugyanakkor ezidáig 3 rendelet és 14 határozat született polgármesteri jogkörben. A képviselők elektronikus úton vannak bevonva a döntés előkészítésbe. A védekezés költségeit elősegíti, hogy a városatyák lemondtak a képviselői keretükről, ez 36 millió Ft-ot jelent. Lazók Zoltán lemondott a polgármesteri keretéről, mely további 7 millió Ft-ot eredményez, de hogy a későbbiek során milyen felajánlások szükségesek még, az majd a helyzettől függ.

Továbbra is fontos a 70 év feletti személyek segítése. Jelenleg 130 ellátott van, ahová önkéntesek és segítők járnak. Ebből 15-en csak ebédet kértek, a többieknek bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket, a postai ügyeiket intézik.

Oroszlány a testvérvárosokhoz is fordult segítségért. Plochingen érintésmentes infra hőmérők beszerzését ajánlotta fel, Vágsellye plexi arcmaszkok gyártásával segít, sőt Yerres – bár hivatalosan még nem testvérváros - is felajánlotta a segítségét.

Az ipari parkot illetően 23 vállalkozásból 7 cégnél állt le a termelés eddig. Általában határozott időre szól a leállás, jellemzően 2 hétre. Előre hozták a nyári karbantartási időszakot és csökkentett létszámmal működnek. Egy cég állt le teljesen.

Végezetül a polgármester nyomatékosan kérte a lakosságot: MINDENKI MARADJON OTTHON! Aki csak teheti, amikor csak teheti, ameddig csak teheti!

Nincs más eszköz, mint minimálisra csökkenteni a kontaktusok számát.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek