Önkormányzat
2020. május 07.

Uniós támogatást nyert Oroszlány

A Széchenyi 2020 program keretében Oroszlány Város Önkormányzata 240 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „ A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakóktól (Oroszlány)” elnevezésű, KEHOP-3.1.2-17-2018-00005 azonosító számú projekt megvalósítására.

A beruházás összesen 300 millió forintból valósul meg, amit 80%-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Oroszlány Város Önkormányzata részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás keretében Oroszlány Város Önkormányzata a biológiailag bomló hulladék kezelésének fejlesztését tervezi, amely a komposztáló létesítését teszi szükségessé.

A megvalósuló komposztáló létesítmény, a jelenleg is az önkormányzat tulajdonában lévő fejlesztési területen valósul meg az üzemeltetett hulladékkezelő telephely mellett. Az új zöldhulladék kezelő létesítmény kialakítására egy megközelítőleg 1 hektár nagyságú terület áll rendelkezésre a hulladékkezelőtől keleti irányban.

A beruházás keretein belül beszerzésre kerül: rosta, homlokrakodó a komposztálóhoz, valamint megépül a tárolótér, manipulációs tér, komposztálótér, utóérlelő tér, kész komposzt tárolótér és csurgalékvíz tároló medence. A telephelyen a komposztálás során nyíltéri prizmás komposztálás fog megvalósulni. Ennek során a csapadék és hőmérsékleti viszonyoktól függően a komposzt prizmák keverése 1-5 nap közötti gyakorisággal kell, hogy megvalósuljon.

A projekt célja hogy Oroszlányban a közszolgáltatás során gyűjtött hulladék mennyisége 200 kg/fő/év mennyiséggel számolva, illetve a jelenlegi 17 983 fős lakosság számot alapul véve közel 3600 tonna / év legyen. Fontos kiemelni, hogy a technológia kihasználtsága a környező települések hulladékának bevonásával fokozható a továbbiakban. A tervezett beruházás lehetővé teszi, hogy az alacsony költségvetésű fejlesztéssel további biológiailag bomló hulladék kezelése is megtörténhessen.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek