Hír
2020. május 26.

Mennyire megfizethetőek Oroszlány és környéke ingatlanai?

Bár az utóbbi években meredeken emelkedtek a hazai ingatlanpiaci árak, Komárom-Esztergom megye nem tornázta fel magát a méregdrága, már-már megfizethetetlen szereplők közé.

Természetesen a megyén belül vannak települések, melyek meghaladják az országos átlagot és vannak olyanok is, akik alulteljesítik azt. Összességében, országos viszonylatban, Komárom-Esztergom megye nem sorolható az árazási skála egyik végletéhez sem, inkább a középmezőny oszlopos tagja.

Komárom-Esztergom megyében és környékén egészen szélsőségesek az ingatlanpiaci átlagárak. Például Oroszlányban a családi házak egyetlen négyzetmétere alig haladja meg az átlag 200 ezer forintot, míg a vele szemben álló Tata családi házai átlag 330 ezer Ft/m2-es áron kerültek eladásra idén áprilisban. Ez a 100 ezer Ft/m2-es különbség sokat jelent egy nagyobb ház esetében. Ha egy 80 m2 alapterületű házat veszünk, akkor az Oroszlányban 16 millió forintot, Tatán pedig 24 millió forintot ért.

A két szélsőséges ár között is bőven találunk településeket a vidéken. Az alacsonyabb árszínvonalat képviselők közé tartozik Oroszlány mellett Vértesszőlős, ahol a házak áprilisi átlagára 240 ezer Ft/m2 volt.

Átlépve Fejér megyébe, Bicske családi házai ennél négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal kerültek többe. Maradva Fejér megyénél, Csákváron és Móron 280 ezer Ft/m2 volt a házak átlagára. Velük megegyezett a Komárom-Esztergom megyei Vértessomló családi házainak április átlagára. A megye székhelye, Tatabánya is ez utóbbiakhoz húzott, mivel házainak átlag négyzetméter árát 270 ezer forintra tehetjük. A szomszédos megyeszékhelyek közül Győrben és Székesfehérváron is jóval magasabb, 350-370 ezer Ft/m2-es átlagárral számolhattak a családi ház iránt érdeklődők.

A koronavírus az ingatlanpiacra is ráhelyezte a bélyegét. Valószínűleg a járvány lefelé fogja tolni az árakat, sőt a legtöbb helyen már most is megtorpant az emelkedés és csak stagnálnak az árak. A koronavírus miatt sok hosszú távú lakáskiadó bevételkiesést könyvelhetett el magának. Voltak olyan ingatlantulajdonosok, akik a teljes bérleti díjat elengedték a bérlőknek. Az építőipar is megsínyli a járványhelyzetet, hiszen kényszerűségből le kellett állítani jó néhány projektet.

A koronavírus okozta felfordulásnak azonban voltak nyertesei is. Ezen kevesek közé tartoznak például a készpénzes vásárlók, akiknek ha szerencséjük volt sikerült elcsípni egy-egy jó ajánlatot. Ugyanis a rövid távú kiadási piac befagyása sokakat piaci ár alatti eladásra ösztönözte.

Forrás: oroszlanymost.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek