Sport
2020. július 11.

Világhírű edző Oroszlányban

Két edzést is tartott pénteken az oroszlányi ifjú röplabdásoknak Dr. Kotsis Attiláné világhírű tréner, aki Biszku Éva helyi edző meghívására érkezett városunkba. A neves szakembert Rajnai Gábor és Szabó Mihály alpolgármesterek fogadták a strand röplabda pályáján.

A 92 éves Dr. Kotsis Attiláné ny. testnevelő tanár és ny. mesteredző, ma is aktív szaktanácsadó. Az egyetlen magyar, aki a Volleyball Hall of Fame / A Röplabda Hírességek Csarnokának tagja (2010).

Az egyetlen magyar röplabdaedző - mások mellett az a magyar röplabdázó -, aki az ötvenes években megütötte a nemzetközi mércét. 1949-1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban. A női röplabda trénerkedés úttörője, az első női edző, aki több olimpián is irányította csapatát. Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett. Közben nem csak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát és szakedző képesítést szerzett. Hazánkban ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból, s azóta is ő az egyetlen, akinek ebből a sportágból doktorátusa van.

A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabda sportban. Három olimpiára juttatta ki nemzeti együttesünket, két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta legjobbjainkat. Annyira, eredményes volt, hogy a magyar válogatottat 1975-ben és 1976-ban Európában, kizárólag a Szovjetunió válogatottja tudta legyőzni.

2019-ben Prima Primissima díjat kapott.

„A röplabda főleg technikai sportág. Természetesen fizikai adottságokat is igényel, de elsősorban a reflexgyorsaság és az ütésgyorsaság kell, hogy domináljon, melyeket nagyon jól kell összehangolni. Ezeket próbáljuk főként megvalósítani a mai edzéseken. Szeretnénk minden segítséget megadni a fiatal sportolóknak, hogy ebben a kisvárosban a röplabda megtelepedjen és élre kerüljön. Arra építünk, hogy a röplabda színvonala fel fog nőni legalább arra a szintre, amelyen mi voltunk” – mondta az elismert edzőnő.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek