Hír
2020. szeptember 21.

Őrségi kirándulás

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából autóbuszos kirándulást szervezett szombaton az oroszlányi Rákóczi Szövetség, akik hazánk egyik legérintetlenebb régióját, az ország nyugati csücskében található Őrséget keresték fel.

A kiterjedt erdőségekkel borított, szelíden hullámzó, lankás, dimbes-dombos táj igazi vidéki nyugalmat áraszt. A természetet, autentikus pannon hangulatú, bájos kis falvakat kedvelő turisták körében érdekes látnivalók sokaságával várja az idelátogatókat.

A Vas megye délnyugati részén elterülő Őrség történeti és néprajzi régió, mely részben átnyúlik a trianoni határokon túlra, Szlovénia és Ausztria területére is. A tájegység jellegzetes falvai máig őrzik az ősi „szeres” településformát, melynek jellemzője a néhány, egymáshoz közel épített házból álló, eredetileg rokoni kisközösségeket alkotó „szerek” laza hálózata.

A történelmi Őrség központja a kilenc szerből álló Őriszentpéter. A társaság elsőként itt tekintette meg a Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteményt. A gazdag tárlat a tájegység történetét, valamint archív felvételek és jellegzetes őrségi tárgyak bemutatásával az itt élő emberek mindennapjait hivatott bemutatni.

Ezt követően a szomszédságban lévő Vadászati Kiállítást nézték meg. A múzeum anyagának alapját Gömbös Mátyás, a kiállítás házigazdája által az Őrségben elejtett vadak trófeái képezik. Közöttük egyaránt megtalálhatóak a kapitális szarvasagancsok és vadkan agyarak, az érdekes őzagancsok és a nem megfelelő genetikai tulajdonságaik miatt elejtett trófeás vadak, de kiállították a tulajdonos messze vidékeken, Afrikában szerzett vadász zsákmányait is. A tárlatot vadászfelszerelések, kések, tőrök, és vadászati tárgyú műtárgyak színesítik.

A délelőtti program zárásaként a szintén pár házzal odébb található Natura 2000 Látogatóközpontot keresték fel. Az épület földszintjén ajándékbolt létesült, emeletén pedig a térség természeti értékeit bemutató kiállítást hoztak létre. A tárlat hazánkban újszerűen, felnagyított makettekre alapozva, az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszerét fókuszba állítva mutatja be a lakókörnyezet, az erdők, a gyepek és a vizes élőhelyek értékeit.

A Hársfa Fogadóban elfogyasztott ízletes ebéd után Szalafőre utaztak, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest barangolták be. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházaikból és gazdasági épületekből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokkal rendelkező településszerkezet megóvására és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

„Az ilyen egész napos kirándulások, a kulturális, történelmi és földrajzi látványosságok megtekintésén kívül, nagyon fontos összetartó erőt adnak civil szervezetünk számára" - fogalmazta meg kirándulásuk lényegét Nagy Csaba elnök, a program szervezője.

Forrás: Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek