Ünnep
2021. december 24.

Szenteste és karácsony

A karácsonyt megelőző este szenteste, december 24. napja. Régen fő jellemzője a várakozás volt: a böjtös, egyszerű vacsora után meghitt családi együttlétben teljesedett be az adventi várakozás.

Ezért karácsony böjtjének is nevezték e napot, melyhez számos népszokás és hiedelem tartozott. Ezek egyrészt a téli napfordulóhoz, illetve az évkezdethez, másrészt magához a karácsonyhoz kapcsolódtak. A szenteste fénypontja az éjféli mise volt.

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, teológiailag a húsvét ünnepe után a legjelentősebb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk.

Nem csak a vallásos emberek számára fontos ez az időszak, hiszen az egész világ a szeretet ünnepeként éli meg. A karácsony globálisan a legjelentősebb, a legszélesebb körben megült ünnep. A kereszténység számára Jézus születésének emléknapja, ám szinte minden embernek a békesség, a család és a szeretet ünnepét jelenti.

A karácsony a IV. században lett hivatalos ünnep. Megünneplése a kereszténység terjedésével az egész világon ismert lett, de természetesen vannak eltérések az egyes országok szokásai között. A karácsony szokásai sokat alakultak és változtak a hosszú évszázadok alatt, de néhány dolog ma is ugyanúgy élő hagyomány, mint kétezer évvel ezelőtt. A családok ilyenkor együtt vannak, az ajándékozás, és a következő napokban a vendégjárás és vendégvárás ma is szokás.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek