Hír
2024. május 07.

A drogprevenció volt a téma

A vármegyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum színielőadással egybekötött szakmai napot tartott kedden Oroszlányban, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban.

Ossz meg tényeket a drogokról, ments életeket! Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala által megfogalmazott jelmondat volt a mottója a rendezvénynek.

Ahogy a bevezetőben is elhangzott, a helyi, települési szinten történő összefogások, és az összehangolt cselekvések döntő módon tudják befolyásolni a probléma kezelését. A közösségek kiemelkedő szerepet játszanak a drogprobléma kezelésében, hiszen a kábítószer-fogyasztás jelensége alapvetően az egyének, a családok és a helyi közösségek problémája.

Mivel a közösségek érzékenységétől, elkötelezettségétől és felkészültségétől nagymértékben függ a beavatkozás sikere, fontos a településeken folytatott figyelemfelkeltés.

Ezt erősítette meg köszöntő beszédében Lazók Zoltán polgármester, Popovics György KEF elnök, valamint Boross Zoltán László vármegyei rendőrfőkapitány.

„Leginkább a tudatlanság, a csoportnyomás és valamely problémától való menekülés terelheti az embereket a drogok irányába. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy haver mondja el, mit kell tudni a drogokról - aki esetleg maga is drogfogyasztó -, vagy egy drogprevenciós szakember. Azt is tudjuk, hogy manapság egyre nagyobb problémát okoz a különböző függőségek terjedése. Közéleti szereplőként, szülőként, nagyszülőként mindezt mi sem nézhetjük tétlenül!” – mondta az oroszlányi városvezető.

Ennek szellemében tartottak a szervezők előadást az elterelés jogintézményének bemutatásával, a drogambulancia és együttműködési lehetőségek ismertetésével, továbbá a drogfüggőségben élő személyek segítségnyújtásával kapcsolatosan.

A rendezvény zárásaként „Te döntesz!” címmel egy olyan prevenciós előadást láthattak az érdeklődők, mely ötvözte a színház érzelmekre mélyen ható eszközeit. A darab egy része előre megírt, színészek által színpadra vitt jelenetekből állt, melyeken keresztül egy 5 fős baráti társaság élete rajzolódott ki. A csapat minden tagja egy-egy, a függőséget megágyazó életúton haladt végig, melyek negatív tapasztalataival világítottak rá a leggyakrabban előforduló okok és sorsok összefonódására.

Az elgondolkodtató, hiteles tanulságokat bemutató darab tapintható döbbenetet okozott a teltházas színházteremben.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek