info@oroszlany.hu      +36 (34) 361-444
info@oroszlany.hu      +36 (34) 361-444
Cikkek
Keresés
Vissza
Huszonkettedszer tisztelegtek Rákóczi fejedelem előtt
Hír

Régészeti feltárások folynak a majki remeteség területén, ezért több mint két évtizedes története során első alkalommal kényszerültek szombaton a szervezők a kastély foresteria dísztermében megrendezni a fejedelemre emlékező ünnepséget.

Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének és Milleniumi Alapítványának elnöke köszöntötte a meghívottakat, köztük a Francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatával kitüntetett Károlyi Angelicát, aki férjének, Károlyi György párizsi magyar nagykövetnek az üdvözletét közvetítette, Lazók Zoltán polgármestert, Ress Imre akadémikust és Smuk Andrást, a bécsi Európa Club egyesület elnökét.

- II.Rákóczi Ferenc számára a haza nem pusztán a nemesi alkotmány, hanem a regnum, az ország, melybe beletartozik mindenki. A fejedelem számára a haza a magyarságot és azokat a népeket, amelyeket a magyarság befogadott egyaránt jelentette. Ugyanakkor ez a haza úgy testesült meg számára, mint amiért áldozatot kell hozni. Rákóczi nem azt kérdezte, hogy mit kaphatok, hanem azt, hogy mit adhatok. A szabadság fogalma számára a nemzeti önrendelkezést jelentette – mondta ünnepi beszédében Nagy Csaba, aki így folytatta: Milyenek vagyunk mi ma? Megteszünk-e mindent annak szellemében, amit a nagyságos fejedelem megfogalmazott a polgárok áldozatvállalásáról? Őszintén kívánom, hogy hazánknak legyen ereje, kitartása most és az elkövetkező időkben a II. Rákóczi Ferenc által megfogalmazott szempontok alapján dolgoznia, érvényesülnie.

Lazók Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy a nagy emberek életére visszagondolni mindig hálás feladat, a nemzet óriásaira emlékezni pedig kitüntető megtiszteltetés. A magyarok többezer éves históriája szerencsére jócskán bővelkedik kiemelkedő, európai mércével mérve is meghatározó egyéniségekben.

- Már kortársai is nagy tisztelettel övezték a „haza atyjának” karizmatikus egyéniségét, valóságos Rákóczi-kultuszt teremtve ezzel. Nála a személyes sors, s a nemzeti ügy tökéletes összhangban volt; kizárólag népe fölemelkedésével együtt akart boldogulni, s nemes küldetésének bukása okozta önnön tragédiáját is. Mindvégig vallási toleranciára, a felekezeti viszályok kiegyenlítésére törekedett, kerülte a zsarnokságot, a fölösleges erőszakot; ha szükséges volt, büntetett ugyan, de kegyes és igazságos volt, mértékletes és méltóságos – fogalmazott a városvezető.

Ress Imre Esterházy Antal életútját ismertette, aki a Rákóczi Ferenc vezette felkelés egyik igen fontos, ám méltatlanul elhanyagolt szereplője volt. Életével a történettudomány csak érintőlegesen foglalkozott forráskiadások és rövidebb feldolgozások formájában. A szakirodalomban erősen negatív kép alakult ki róla, azonban voltak olyanok is, akik igyekeztek erényeit kiemelni.

Smuk András az Európa Club történetét, tevékenységét ismertette, az ünnepség befejezéseként pedig a jelenlévő szervezetek és vendégek elhelyezték a tisztelet és emlékezet koszorúit a Rákóczi emléktábláknál.

2017. július 23., 12:19
Vissza

Legnépszerűbb cikkek

Ipari parki buszmenetrend! (5213)
Oroszlány város helyi autóbuszjáratai 2015. július 1. (szerda) üzemkezdettől az alábbi új menetrend szerint közlekednek
Megújuló városi televíziózás? (4375)
Pályázatot ír ki az önkormányzat a televíziós műsorszolgáltatási feladatok ellátására
Éjszakába nyúlóan üléseztek (3915)
Emberesre sikeredett a keddi képviselő-testület anyaga
Én is bányász vagyok (4438)
Oroszlány várossá válásában, a jelenlegi infrastruktúra és városkép kialakításában fontos szerepe volt a bányászatnak
Ifjú tűzoltók kerestetnek! (4262)
Az tűzoltó egyesület fiú-, és lánycsapatába keres olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a tűzoltó hivatás iránt
Fergeteges kosárfieszta – Streetball negyedszer (3891)
Kőbánya, Paks, Békéscsaba és Nyíregyháza után Oroszlány városa adott otthont az Országos Streetball rendezvénynek

Elérhetőségeink

Oroszlány Város Polgámesteri Hivatala

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Lazók Zoltán - Oroszlány Város polgármestere

A honlap tartalmát szerkeszti:
Ivák István ivak@okis.hu