info@oroszlany.hu      +36 (34) 361-444
info@oroszlany.hu      +36 (34) 361-444
Cikkek
Keresés
Vissza
Huszonkettedszer tisztelegtek Rákóczi fejedelem előtt
Hír

Régészeti feltárások folynak a majki remeteség területén, ezért több mint két évtizedes története során első alkalommal kényszerültek szombaton a szervezők a kastély foresteria dísztermében megrendezni a fejedelemre emlékező ünnepséget.

Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének és Milleniumi Alapítványának elnöke köszöntötte a meghívottakat, köztük a Francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatával kitüntetett Károlyi Angelicát, aki férjének, Károlyi György párizsi magyar nagykövetnek az üdvözletét közvetítette, Lazók Zoltán polgármestert, Ress Imre akadémikust és Smuk Andrást, a bécsi Európa Club egyesület elnökét.

- II.Rákóczi Ferenc számára a haza nem pusztán a nemesi alkotmány, hanem a regnum, az ország, melybe beletartozik mindenki. A fejedelem számára a haza a magyarságot és azokat a népeket, amelyeket a magyarság befogadott egyaránt jelentette. Ugyanakkor ez a haza úgy testesült meg számára, mint amiért áldozatot kell hozni. Rákóczi nem azt kérdezte, hogy mit kaphatok, hanem azt, hogy mit adhatok. A szabadság fogalma számára a nemzeti önrendelkezést jelentette – mondta ünnepi beszédében Nagy Csaba, aki így folytatta: Milyenek vagyunk mi ma? Megteszünk-e mindent annak szellemében, amit a nagyságos fejedelem megfogalmazott a polgárok áldozatvállalásáról? Őszintén kívánom, hogy hazánknak legyen ereje, kitartása most és az elkövetkező időkben a II. Rákóczi Ferenc által megfogalmazott szempontok alapján dolgoznia, érvényesülnie.

Lazók Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy a nagy emberek életére visszagondolni mindig hálás feladat, a nemzet óriásaira emlékezni pedig kitüntető megtiszteltetés. A magyarok többezer éves históriája szerencsére jócskán bővelkedik kiemelkedő, európai mércével mérve is meghatározó egyéniségekben.

- Már kortársai is nagy tisztelettel övezték a „haza atyjának” karizmatikus egyéniségét, valóságos Rákóczi-kultuszt teremtve ezzel. Nála a személyes sors, s a nemzeti ügy tökéletes összhangban volt; kizárólag népe fölemelkedésével együtt akart boldogulni, s nemes küldetésének bukása okozta önnön tragédiáját is. Mindvégig vallási toleranciára, a felekezeti viszályok kiegyenlítésére törekedett, kerülte a zsarnokságot, a fölösleges erőszakot; ha szükséges volt, büntetett ugyan, de kegyes és igazságos volt, mértékletes és méltóságos – fogalmazott a városvezető.

Ress Imre Esterházy Antal életútját ismertette, aki a Rákóczi Ferenc vezette felkelés egyik igen fontos, ám méltatlanul elhanyagolt szereplője volt. Életével a történettudomány csak érintőlegesen foglalkozott forráskiadások és rövidebb feldolgozások formájában. A szakirodalomban erősen negatív kép alakult ki róla, azonban voltak olyanok is, akik igyekeztek erényeit kiemelni.

Smuk András az Európa Club történetét, tevékenységét ismertette, az ünnepség befejezéseként pedig a jelenlévő szervezetek és vendégek elhelyezték a tisztelet és emlékezet koszorúit a Rákóczi emléktábláknál.

2017. július 23., 12:19
Vissza

Legnépszerűbb cikkek

Ipari parki buszmenetrend! (7586)
Oroszlány város helyi autóbuszjáratai 2015. július 1. (szerda) üzemkezdettől az alábbi új menetrend szerint közlekednek
Beindultak a betörők (5996)
A betöréses lopások során az elkövetők a lehető legkisebb kockázatot vállalva a legnagyobb anyagi haszonra törekednek
Én is bányász vagyok (5826)
Oroszlány várossá válásában, a jelenlegi infrastruktúra és városkép kialakításában fontos szerepe volt a bányászatnak
Nyitnak a Gresók (6762)
File Beáta jegyző jelenlétében avatták fel azt az új, helyi vállalkozók által megálmodott kereskedelmi egységet
Megújuló városi televíziózás? (5883)
Pályázatot ír ki az önkormányzat a televíziós műsorszolgáltatási feladatok ellátására
Ifjú tűzoltók kerestetnek! (5489)
Az tűzoltó egyesület fiú-, és lánycsapatába keres olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a tűzoltó hivatás iránt

Elérhetőségeink

Oroszlány Város Polgámesteri Hivatala

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Lazók Zoltán - Oroszlány Város polgármestere

A honlap tartalmát szerkeszti:
Ivák István ivak@okis.hu