Ünnep
2019. augusztus 31.

69. Bányásznap

A bányászok és a bányászat előtt tisztelegtek pénteken az egybegyűltek a Szent Borbála Téren a hagyományos Bányásznapi koszorúzási ünnepségen. A főhajtás végén díszes megyezászlóval gazdagodott a város.

Megemlékezéshez, ünnephez méltó dallamokkal köszöntötte a téren egybegyűlteket az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar, majd nemzeti imánk közös eléneklését követően nem csak Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, de az MVM, a Vértesi Erőmű képviselői, az érdekképviseletek, a környék polgármesterei, az OIH Zrt. vezérigazgatója és testvérvárosaink képviselői is koszorút helyeztek el tiszteletük jeléül a Bányászok szobor talapzata előtt.

A főhajtás után Gánics Torda szavalata tette ünnepibbé az alkalmat, majd Lazók Zoltán szólt az megjelentekhez. A polgármester, beszédében elmondta, hogy bár a bányászat sorsa az elmúlt harminc évben jelentősen megváltozott, (hiszen, míg 1990-ben, 41 bányában több mint ötvenezren dolgoztak, addig fél évtizede az utolsó mélyművelésű bánya is bezárt Márkushegyen), a Bányásznap mégis, egy híján hetven éve, olyan alkalom, amikor a társadalom kifejezheti megbecsülését egy ősi szakma képviselőinek.

- Meggyőződésem, hogy a szénbányászathoz kapcsolódó kulturális és erkölcsi tradíciók ma is élnek és hatnak, s így városunk jelenének is szerves részét képezik. Mindez azért lehetséges, mert értékeket hozott létre ez a korszak, olyanokat, amelyeket őriznünk kell, és tovább kell adnunk utódainknak. A ,,hely szelleme” eleve meghatároz bennünket, ha akarjuk, ha nem, és történelmi tradícióinkat, gyökereinket kötelességünk ápolni, átvinni a jövőbe, mert nem törődni vele, vagy elfeledni azt, bűnös nemtörődömség lenne még akkor is, ha ez a múlt számos ellentmondást és nehéz időszakot foglal magába. Tovább kell örökítenünk ezeket az értékeket, mert fiainknak és lányainknak, unokáinknak mindig, minden korban tudniuk kell, hogy hol, milyen hazában élnek, miből nőttek ki, honnan származnak, mert erre az alapra építhetik fel jelenüket és jövőjüket - fejtette ki Lazók Zoltán.

Az ünnepi alkalom másik szónoka, Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, beszédében mintegy folytatta a polgármester gondolatait: ezt a közösséget itt a bányászat hozta létre. Ezt a közösséget itt a bányászat tartotta meg, erősítette, és teremtette meg a jövő építésének alapjait. Érzések, emlékek, identitás, összetartozás, közösség. Ez mind közös, mert a múlt tanít. A várost építő, két kezük munkájával dolgozó bányászok ma is tanítanak, mert ez egy nehéz, fegyelmet, őszinteséget és bizalmat igénylő munka. Drága kincsek ezek mai világunkban. A bányászok megtanulták, megélték, hogy számukra a fizikai munka biztonságot jelent, a családjaik jelenét és jövőjét. A bányászok ismerik a bizalmat, mert a másikban bízni, más számára megbízhatónak lenni az életüket jelentette. Olyan érték ez ma, amit itt Oroszlányon és a térségben tőlük meg tudtunk tanulni, tőlük még megtanulhatunk. - fogalmazott a képviselő.

Rendhagyó volt az idei megemlékezés, hiszen az ünnepi gondolatok után, Popovics György a Megyei Közgyűlés elnöke átadta Lazók Zoltán polgármesternek azt a megyezászlót, mely az összetartozás jegyében született. A lobogón két címerpajzs jelzi ezt az összetartozást. A volt Komárom Vármegyét a medvével viaskodó vitéz, Esztergom Vármegyét pedig az Esztergomi Püspöki címer jelképezi. Közösségek szalagjait kötötte a megyezászlóra az ünnepség végén Magyari József a Vértesi Erőmű Zrt., Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, Lazók Zoltán pedig Oroszlány város nevében, hogy miként a Megyei Közgyűlés elnöke fogalmazott: ötven, vagy száz év múlva is emlékeztessenek majd a mai eseményre.

A bányásznapi események képeit a Fotógalériában tekintheti meg!



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek