Hír
2019. szeptember 07.

Túladagolásban halt meg

Halálának századik évfordulóján, Csáth Géza délvidéki magyar íróról, orvosról, zeneszerzőről emlékeztek meg az OKSZÍK-ban.

Érdekes, itt-ott meghökkentő tényekkel gazdagított előadással várta a szép számban összegyűlt érdeklődőket csütörtök délután a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete. Meghívottjuk ez alkalommal Kéner Balázs újságíró volt, akit Nagy Csaba, a szervezet elnöke az ország egyetlen Csáth kutatójaként mutatott be. Az előadó, saját bevallása szerint nagyon fiatal kora óta, meglehetősen aktívan foglalkozik az 1919 szeptember 11-én elhunyt Csáth Géza, eredeti nevén Brenner József életével.

- 16 évesen novellákat írtam, aminek mindig rossz lett a vége. Például egy kislány meg akart szökni otthonról, mászott le a kötélen és a kötél elszakadt. Ez volt az utolsó mondat. Akkoriban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában a Mesék, amelyek rosszul végződnek című Csáth Géza kötet, és mikor én ezt a címet megláttam, rájöttem, hogy magam is ilyeneket írogatok. Szombathelyi vagyok, de akkor vonatra szálltam és elmentem Budapestre, hogy megismerjem a Csáth Géza alapítványt, megnézzem a Csáth Géza szobrot, sétáljak a Csáth Géza úton, és azzal szembesültem, hogy ezek nincsenek. Semmi nem őrzi Csáth Géza nevét. Akkor határoztam el, hogy törleszteni fogok. - fogalmazott Kéner, aki több mint tizenhárom év gyűjtésének töredékét hozta el Oroszlányba.

Járt Szabadkán, elment levéltárakba, beszélt irodalomtudósokkal, és találkozott Csáth Gézának a lányával is. Azzal a lánnyal, aki az édesanyja karjaiban volt akkor, mikor Csáth lelőtte a feleségét.

A lebilincselő, alig egy óra alatt az előadó beszélt az író szerencsétlen gyermekkoráról, és az életében történt tragédiák sorozatáról is. Bemutatta az orvost és a zeneszerzőt, de szavai nyomán a morfiumfüggő ember is megelevenedett, aki végül túladagolásban halt meg. Holttestét Szabadkán temették el egy sírba, mely ma már nem található.

Csáth Géza első magyarországi emléktáblája, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának belső udvarán, abban a sarokban található, mely fölött az orvosi szobája volt. A tábla felállításának ötlete az előadó Kéner Balázstól származik, aki Csáth Géza óhajának eleget téve, Weiner Leó egyik művének kottatöredékét is rávésette az alkotásra.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek