Hír
2019. szeptember 18.

Tizedik alkalommal emlékeztek Rákóczira

Franciaországban, a Párizshoz közeli Yerres-ben egy tér és egy utca is őrzi II. Rákóczi Ferenc nevét.

A névválasztásnak fontos történelmi háttere van. A településen, az egykori kamalduli szerzetesrend kolostorában élt a fejedelem 1715. és 1717. között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét.

Tiszteletére Yerres városa - korábbi nevén Grosbois - magyar támogatással emlékoszlopot állított fel, majd 2010-ben itt lett elhelyezve Borsi Antal sárospataki szobrászművész alkotása, amely a fejedelem bronzba öntött arcmását, valamint talapzatába vésve jelképes szívét ábrázolja. A régióban élő magyarok minden év szeptemberében - idén 14.-én - emlékünnepséget szerveznek.

Erre az eseményre kapott meghívást Rajnai Gábor Oroszlány alpolgármestere, Nagy Csaba az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke, valamint Takács Tímea az OKSZÍK igazgatója.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett tiszteletadás a Saint-Honest templomban misével vette kezdetét, melyet Kiss Ulrich jezsuita szerzetes celebrált. Az egyházi szertartás után az emlékhelyen ünnepi szónoklatokra került sor, ahol többek között beszédet mondott Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete, Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés főjegyzője, Olivier Clodong Yerres polgármestere és városunk alpolgármestere is.

Rajnai Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltelt több mint egy évtized alatt ismeretségek, barátságok születtek a két nép képviselői között, és ennek az örömteli ténynek volt egyenes következménye, hogy egy évvel ezelőtt partnerkapcsolat létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot Yerres és Oroszlány polgármestere.

- A két település ismerkedésének következő állomásaként láthattuk hazánkban vendégül idén júniusban Fabrice Gauduffe alpolgármester urat, valamint kétfős kíséretét, akiknek bemutathattuk Oroszlány gazdag kulturális értékeit, szociális és oktatási rendszerét, hiszen a tervezett partnerségi kapcsolat elsősorban a közművelődés, a kultúra, a sport és a gazdaság területén irányoz elő szoros együttműködést – fogalmazott.

A rendezvény koszorúzással folytatódott, melyen az oroszlányi delegáció is elhelyezte a megemlékezés virágait, majd a program a Grange au Bois kastély dísztermében állófogadással folytatódott, végül a Malraux teremben Rákóczi emlékkiállítással zárult.

A tárlat a fejedelem életének főbb állomásait mutatja be, valamint Rákócziról és a kuruc korszakról szóló könyvek, bélyegek, plakettek, érmék és egyéb értékes emléktárgyak is színesítik.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek