Hír
2019. október 27.

Népdal és citeraszó

Városunkban rendezték meg, a „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címet viselő XIII. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt, vasárnap délelőtt.

Az 1995-ben alakult Vass Lajos Népzenei Szövetség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az országban működő és a határon túli népdalköröket összefogja, azoknak programokat és továbbképzéseket szervezzen, illetve megteremtse annak lehetőségét is, hogy bizonyos versenyeken, szakmai zsűri előtt, a népdalkörök megmérettessenek. Így született meg a „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” című találkozó, melynek idén társszervezését az Oroszlányi Bányász Népdalkör vállalta magára.

- A mai alkalom egy regionális elődöntő. A régi ismeretségre való tekintettel alakult ez így, és nagyon örülök, hogy mi kaptuk meg annak a lehetőségét, hogy megrendezhessük a találkozót, annál is inkább, miután mi is 30 évesek vagyunk idén - mondta el megkeresésünkre Aranyosi Éva, a Bányász Népdalkör vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy tevékenységüket hiánypótlónak érzi, mert félő, hogy el fog veszni ez a fajta kultúra Oroszlányban.

A találkozó, közel 150 résztvevőjét, illetve a közönséget Lazók Zoltán polgármester köszöntötte, aki kifejtette, hogy a hagyományok ápolása tulajdonképpen küldetés népünk kultúrájának megőrzése érdekében.

- Fontos munka az Önöké - szólt az előadókhoz - hiszen a fiatalabb generációk kizárólag az önök iránymutatása révén nyerhetnek bepillantást a népi kultúrába, a népzene és népdalok világába. Amiképpen a láncszemek kapcsolódnak egymáshoz, úgy kell ezeknek nemzedékről nemzedékre szállnia, hiszen elengedhetetlen a felnövekvő generációk számára az igaz értékrend közvetítése. Ennek a láncnak erősnek kell maradnia, hiszen egyetlen láncszem hiánya is hatalmas szakadékot teremthet a tudás őrzői és a tudás megszerzői között - fogalmazott a polgármester.

Az ifjúsági és felnőtt kategóriában bemutatkozó szólisták és csoportok munkáját értékelő, három tagú szakmai zsűriben helyet foglalt Szecsődi Rita népzene tanár és népzenész, illetve Farkas Katalin népzenész, míg a zsűri elnöke, Alföldi Borus István, a Magyar Rádió zenei együtteseinek nyugalmazott zenei vezetője volt.

Elsőként a házigazda Oroszlányi Bányász Népdalkör énekesei álltak színpadra. A Vass Lajos Kiemelt nívódíjjal háromszorosan is elismert, és Arany Páva minősítéssel rendelkező csoport, versenyen kívül, egy népdalcsokorral és citeraszóval köszöntötte a városunkban vendégeskedő előadókat, akik zömében Budapestről érkeztek, de Gönyű, Nagyszentjános, Darnózseli és Tatabánya hagyományőrző csoportjai is bemutatkoztak az OKSZÍK színháztermében.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek