Önkormányzat
2019. november 20.

Köszöntötték a Csillámpónikat

Mielőtt a települési képviselők rátértek volna kedden a napirendi pontok megvitatására, File Beáta jegyző nagy szeretettel üdvözölte és méltatta a Hunyadi Mátyás Általános Iskola három kiválóságát, akik Csillámpónik csapatnévvel remekül szerepeltek a Győrben megrendezett World Robot Olympiad nemzetközi döntőjén.

Farkas Laura, Gombás Noémi és Vida Janka eredményéhez, a testület nevében Lazók Zoltán polgármester gratulált, aki elismeréseket nyújtott át a csapat tagjainak és a felkészítőjük, Huma Erzsébet képviseletében megjelent Mészárosné Fehérvári Mónika igazgatónak.

Pontosan 17 napirendi pontot tárgyaltak meg ezt követően a városatyák. Elfogadták a két ülés között történt fontosabb eseményekről, a hozott döntésekről szóló tájékoztatót, illetve kedvező döntés született a szociálisan rászoruló családok tűzifával történő támogatásáról, az Oroszlányi Kajak Sport Egyesület új székhelyének bejegyzéséről is.

A 2019. évi költségvetési rendelet módosítását is megszavazták a döntéshozók, de módosul a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet is.

Negyedik napirendi pontként, a helyi adókról szóló korrekciót tárgyalta a testület. 2020-ban az önkormányzat adóbevételei várhatóan elmaradnak az ideitől, ugyanakkor a kormány megemeli a minimálbérek összegét, ami komoly kiadásokkal jár a város számára. A kiadások nőnek, a bevétel csökken, ezt pedig a város zökkenőmentes működése érdekében olyan bevétellel kell kompenzálni, ami biztosan befolyik a kasszába. Oroszlányon, az építményadó vonatkozásában az alkalmazott adómértékek jelentősen elmaradnak a törvény szerinti adó maximumtól, ami jelen pillanatban 1951 forint/nm. A városban 2011 óta nem került sor adóemelésre. Egy hatályos rendelet szerint a magánszemélyek mentesek az építményadó megfizetése alól, és Oroszlány Város Önkormányzatának továbbra sem áll szándékában a magánszemélyek ilyen célú adóztatása. A javaslat az építményadó mértékének korrekcióját tartalmazza. A vállalkozások tulajdonában lévő lakások esetében várhatóan a 164 forint/nm helyett 250 forint/nm lesz az adó mértéke, mely nőni fog a garázsok és hétvégi pihenők esetében is. Az egyéb építmények tekintetében az adó mértéke megkülönböztetésre kerül. Míg az ipari parkban működő cégek 860 forint helyett 1200 forintos építményadót fizetnek majd négyzetméterenként, addig a város egyéb területein lévő vállalkozások az eddigi 860 forint helyett 1000 forinttal számolhatnak. Ebből a városnak várhatóan 84 millió 69 ezer forintnyi többlet adóbevétele fog keletkezni. Kisebb vitát követően a települési képviselők elfogadták a helyi adókról alkotott önkormányzati rendeletet.

Az ülésen részt vettek az Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság és a Város Polgárőrsége Egyesület képviselői is, akik az elmúlt egy évben végzett munkájukról tájékoztatták a városvezetést.

Az oroszlányi IV. számú felnőtt háziorvosi körzetbe Dr. Török Endre helyére várhatóan új orvos érkezik, aki jelezte az önkormányzat felé azt a szándékát, miszerint szívesen Oroszlányba költözne családjával, amennyiben a város lakhatást biztosít számukra. A képviselő-testület keddi döntése értelmében, a zökkenőmentes orvosi ellátás érdekében Oroszlány város eleget tesz Dr. M. Kiss Péter kérésének.

Két napirendi pont, a „Jó tanuló - jó sportoló” cím elnyerésére kiírt pályázatok elbírálása, és az OSE Lions Sport Nonprofit Kft. 2019. évi támogatásának kiegészítéséről szóló tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott.

A képviselő-testületi ülés teljes anyagát megtekintheti a város weboldalán


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek