Hír
2020. január 19.

Bíróság a Hunyadiban

Tárgyalóteremmé alakult pénteken a Hunyadi Mátyás Általános Iskola könyvtára, benne vádlottal, bíróval, sőt, egy hosszú asztalnál esküdtek figyelték csöndesen az eseményeket.

A sulinak és a KFMKK-nak van egy népszerű, közös programja, a Harry Potter Klub, mely töretlen sikernek örvend immáron másfél éve. Az összejöveteleket a két intézmény ifjúsági könyvtárosa vezeti, ők találják ki az adott foglalkozás tematikáját is.

„Ma a varázsvilágnak a bíróságára fogunk ellátogatni. A könyv egyik szereplője lesz a vádlott. Nem tudjuk egyelőre, hogy az esküdtszék őt bűnösnek vagy ártatlannak fogja találni, de mint egy teljesen szokványos tárgyaláson, a gyerekek segítségével fényt fogunk deríteni mindenre.” - tudtuk meg Nagy Dorothytól, az iskola könyvtárosától.

A pénteken kora délután kezdődő klubba már két órakor elkezdtek szállingózni a kis varázslótanoncok. Volt aki varázsbottal a kezében érkezett, volt aki palástot és csíkos nyakkendőt öltött az alkalomra, ezzel is jelezve, hogy mennyire szeretik a tematikus foglalkozást. A témaválasztásnak kimondottan örültek a gyerekek, akik pillanatokon belül eldöntötték azt, hogy ki legyen a védelem embere, kik vállalják a tanúk szerepét, vagy kik üljenek az esküdtek között.

Abban a pillanatban amint elkezdődött a játék, a diákok teljesen átlényegültek és felnőtteket megszégyenítő alapossággal járták körül a témát. Érveltek, ellenérveltek.

„Az esetek többségében, különféle kézügyességet fejlesztő játékokkal színesítjük a foglalkozásokat. Mivel ma minden tanút ki kell kérdezni, mindenkit be kell mutatnunk a bíróságon, majd az esküdtszéknek is össze kell ülnie, hogy döntést hozzon a vádlott ártatlanságáról vagy épp bűnösségéről, ezért elmarad a kézműveskedés. Helyette inkább a gondolkodásmódot fogjuk fejleszteni. - mondta a program szervezője.

A HáPé Klub vezetői kimondottan jó dolognak tartják azt, hogy hetente, kéthetente összeülnek a gyerekekkel, mert így, másfél év távlatából már úgy érzik, hogy családdá nőtte ki magát a csapat.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek