Egészség
2020. február 29.

Alzheimer Cafe

Egy mosonmagyaróvári orvos, Menyhárt Miklós indította el Magyarországon az Alzheimer Cafe nevű kezdeményezést, mely egy olyan társas összejövetel, ahol szakemberek, kötetlen beszélgetés közben igyekeznek széleskörű információval szolgálni az érdeklődőknek a szellemi hanyatlással, a demenciával kapcsolatos kérdésekben.

Oroszlányon két hölgy, Szikszai Istvánné és Nyitrai Károlyné megkeresésére a Dr. Balogh Tibor Alapítvány karolta fel a kezdeményezést és pénteken meg is tartották első találkozójukat a Bányász Klub és Rendezvényházban. Az alkalmon részt vett Lazók Zoltán polgármester is, aki pár szóban üdvözölte a sokakat érintő, fontos témakört átfogó rendezvény oroszlányi megvalósulását, illetve kifejtette, hogy külön örömére szolgál, hogy sok érdeklődőt vonzott az első találkozó.

Az asztalok mellett, nagyrészt demens emberek hozzátartozói foglaltak helyet, akiknek először Nyitrai Károlyné tartott rövid ismertetőt a találkozóról.

„Az Alzheimer Cafe egy segítő közösség az alzheimer kórral élők, és családtagjaik megsegítésére. Tulajdonképpen, ami miatt eltér a többi betegségtípus mentén szerveződött hasonló csoportoktól az az, hogy itt a segítő tevékenység elsősorban a hozzátartozókra irányul, hiszen a betegek, annak függvényében, hogy milyen stádiumban vannak, vagy részesei tudnak lenni a programnak, vagy nem. Az Alzheimer Cafe lényege az, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, eszközöket és lehetőségeket, ami tulajdonképpen megérinti az emberek lelkét, hogy ne legyenek távolságtartók a demenciában szenvedőkkel szemben, de nagyon fontosak az itt elhangzó gyakorlati tanácsok is, melyeket szakemberektől hallgathatnak meg” - fejtette ki a rendezvény egyik szervezője.

Az első találkozó szakértő vendége Dr. Vas Teréz pszichiáter, neurológus volt, aki beszélt az alzheimer kór korai diagnosztikai jeleiről, de kiderült az is, hogy hová kell fordulniuk a pácienseknek, ha ezeket a jeleket észreveszik, hogyan lehet ennek a nehéz betegségnek a gondozását, ápolását elviselni, és szó esett a betegeket ápoló családtagok kiégésének megelőzéséről is.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek