Hír
2020. May 20.

Szerdától több dohánytermék is eltűnik a boltokból

Május 20-ától megszűnik a mentolos dohányáruk forgalmazása, ez alól csak az elektromos és a füstmentes cigaretta lesz a kivétel – írja a Napi.hu.

Az Európai Parlament (EP) hat éve döntött a mentolos ízesítésű termékek 2020-as betiltásáról. Az különféle ízesített cigaretták többségét már 2017-ben megszüntették.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közleménye szerint 2020. május 20. napját követően az ízesítéseket érintően az alábbi termékek nem forgalmazhatóak tovább a nemzeti dohányboltokban:

 • azon cigaretta és cigarettadohány termékek, amelyek mentol ízesítésűek;
 • azon elektronikus cigaretták, utántöltő flakonok, valamint dohányzást imitáló elektronikus eszközök (utóbbiak nikotinmentes pára fogyasztását teszik lehetővé), amelyek bármilyen ízesítést tartalmaznak.

A már piacon lévő márkákat és típusokat 2019. december 31-éig lehetett gyártani, importálni, bejegyzett kereskedő által fogadni és 2020. május 20-áig lehet forgalomba hozni.

A döntés hátterében az áll, hogy az EP indoklása szerint a fiatalok könnyebben rászoknak a cigarettára, ha az ízesített, valamint az is, hogy a menta leveléből kivont olajban jelen lévő pulegon nevű vegyület elsősorban máj- és tüdőrákot, illetve egyéb daganatot is okozhat.

Forrás: napi.hu


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek