Évforduló
2020. május 30.

A hősökre emlékeztek

A Magyar Hősök Emléknapja alkalmából megemlékezéseket tartanak országszerte, így tisztelegnek azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól kezdve az 1848-49-es szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom idején vérüket ontották, életüket áldozták a hazáért.

A hősök emlékünnepének eredete egy 1917-es törvénycikkre vezethető vissza.1945-ben még országszerte megtartották a hősök napját, de szerényebb keretek között és már nem számított nemzeti ünnepnek. Közel ötven évig csak titokban lehetett gyertyát gyújtani értük, aztán 1989 májusában ismét tarthattak nyilvános megemlékezést. Az Országgyűlés a 2001. évi LXIII. törvényben nyilvánította május hónap utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé.

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete – Pünkösdre való tekintettel – pénteken tartotta meg, immáron 23. alkalommal a tiszteletadást az evangélikus templom falán található világháborús emléktábláknál. Az eseményen részt vett Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester, Dr. File Beáta jegyző, Emődi Ferencné, a Járási kormányhivatal vezetője, önkormányzati képviselők és számos városlakó is.

Farkas Etelka evangélikus lelkész zsoltár idézete után a városvezetők, a jelenlévő pártok, civil szervezetek képviselői, valamint intézményvezetők helyezték el a megemlékezés virágait a két mementónál. A rendezvény nemzeti imánk, a Himnusz közös éneklésével zárult.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek