Hír
2020. szeptember 28.

Mentsük el a nyár ízeit télre!

Ha valódi gyümölcslére vágyunk, ami valóban 100 százalék gyümölcsöt tartalmaz, akkor vegyük fel a kötényünket és lássunk neki. Készítsük el otthon!

Valljuk meg, hogy 100 és 100 százalékos gyümölcslé között elég nagy lehet a különbség. Nem véletlen, hogy a bioboltok polcain lévő gyümölcslevekért többszörösét is elkérik, mint az szupermarketekben. A különbség egyrészt abból adódik, hogy a drágább italok biogyümölcsökből készülnek, nem utolsó sorban pedig hígítatlanok. A legtöbb esetben viszont visszahígított leveket vásárolunk. Azért száz százalékosak, mert gyártóik ugyanannyi vizet pótolnak vissza a sűrítményekhez, mint amennyit korábban elvontak belőlük. Érdemes tehát nekilátni, és otthon elkészíteni saját 100 százalékos gyümölcsleveinket.

Két módon is elkészíthetjük, az egyik a meleg, a másik a hideg változat. Talán a legnehezebb az, hogy eldöntsük, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Míg a meleg változat esetén a hő hatására csökkenhet a gyümölcsök vitamintartalma, addig a hideg változatnál kénytelenek vagyunk tartósítószert használni. Bármelyik módot is választjuk, minkét esetben érett, egészséges gyümölcsöt válasszunk.

Meleg változat:

  1. Az üvegek sterilizálása. Mint minden befőzésnél, itt is fontos, hogy az üvegeket alaposan mossuk át meleg vízzel. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy nagy fazékban főzzük ki! A kupakokon nem érdemes spórolni, a legbiztosabb, ha minden évben újat veszünk. Ellenkező esetben ezeket is sterilizáljuk.
  2. Miután átválogattuk a gyümölcsöket, 2-3- szor mossuk át (a málnát, szedret nem szükséges ).
  3. A nagyobb darabokat szeleteljük, és tegyük egy fazékba.
  4. Egy kevés vízzel, kilónként 1 dl-el kezdjük el főzni. Forrástól számított 5-10 perc után zárjuk le, hiszen ennyi idő alatt megpuhul annyira a gyümölcs, hogy könnyen dolgozhatunk vele.
  5. Várjuk meg, míg egy kicsit lehűl, és kezdjük el turmixolni. Ha valaki szűrt levet szeretne, akkor szűrőn vagy harisnyán passzírozza át a sűrítményt.
  6. Az elkészült gyümölcslevet kóstoljuk meg, és szükség esetén ízlés szerint tehetünk bele cukrot és vizet. Ha a valódi gyümölcs ízét szeretnénk érezni, kár elcukrozni.
  7. Újra felmelegítjük, tegyünk hozzá kilónként 1 kávéskanál citromsavat, és forrást követően töltsük az üvegekbe.
  8. Ha alaposan fertőtlenítettük az üvegeket és a kupakot, nem feltétlen szükséges a celofánozni és tartósítószert hozzáadni.
  9. Dunsztba tesszük, és hagyjuk egészen addig, míg ki nem hűl.
  10. Hűvös helyen tároljuk.

Hideg változat:
Az üvegek sterilizálása itt is nagyon fontos. Miután ennél a változatnál kimarad a hőkezelés, így mindenképp szükséges tartósítót tenni a gyümölcsléhez. Ha a gyümölcsöt megmostuk, daraboltuk és mixeltük, ízesítettük és kevés vízzel hígítottuk, tegyünk hozzá nátrium benzoátot vagy szalicilt ( újra vásárolható a mezőgazdasági üzletekben). Töltsük üvegekbe, tegyük rá a kupakot, és mehet a kamrába vagy a spájzba.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek