Hír
2020. november 05.

Mécseseket gyújtottak

Tizenkettedik alkalommal tartott megemlékezést a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete szerda délután az ’56-osok terén abból az alkalomból, hogy hazánk ellen inváziót indított a szovjet hadsereg 1956. november 4-én hajnalban, aminek célja a forradalom leverése, a Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a rendszer felszámolása volt.

A következő napokban a világ felháborodva, ám tétlenül figyelte, ahogy a szovjet páncélosok megszállják Magyarországot, lefegyverzik hadseregét. Budapesten és az ország számos pontján elkeseredett harc kezdődött a Vörös Hadsereg bevonuló erőivel szemben.

Az október 23-án kirobbant és 28-án győzedelmeskedő forradalom sorsa már az intervenció megindítása előtt négy nappal, október 31-én megpecsételődött, ekkor ugyanis a szovjet pártvezetés a fegyveres fellépés mellett tette le a voksát.

A nemzeti gyásznapon a civil szervezet tagjai mellett Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester, Emődi Ferencné, az oroszlányi Járási Hivatal vezetője, Szanyi Gábor önkormányzati képviselő, valamint Németh Gábor az OIH Zrt. vezérigazgatója helyezték el a kegyelet mécseseit a téren álló emlékhely talapzatánál.

Forrás: Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek