Sport
2015. október 13.

Milliárdos sportcsarnok épül

Ünnepélyek keretek között, illusztris vendégek jelenlétében került sor kedden délben az új sportcsarnok alapkőletételére.

Lazók Zoltán polgármester elsőként köszönetet mondott Czunyiné Bertalan Judit államtitkárnak, illetve Beck Ferencnek, az OSE elnökének a beruházás megvalósításában vállalt szerepükért, majd így folytatta beszédét: Sokan vagyunk Oroszlányban, akik álmodtunk egy nagyot. Egy új, modern sportcsarnokot. Azt mondják az álmokat meg kell valósítani, mivel a megvalósulatlan álmok csalódásokká válnak. A közel 1500 ülőhellyel rendelkező négyezer négyzetméteres csarnokban a tervek szerint egy év múlva már meccseket játszik Oroszlány kosárlabdacsapata, de nemcsak a sport, hanem a települési közélet és kultúra is egy új, méltó helyszínnel gazdagodik.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke arra emlékeztetett, hogy irigylésre méltó az az akarat, ami most körbeveszi a kosárlabdasportot a városban, és ha ez így marad, néhány éven elül akár az NBI. A csoportot is meg tudja célozni az együttes.

- A sport túl azon, hogy a gyerekeknek mozgást biztosít, egészséges életmódra nevel, és megtölti a csarnokot, városmarketing, valamint stratégiai értékkel is bír. A szövetség több mint száz tornatermet újított fel, 5-6 csarnok építésébe tudott bekapcsolódni, biztosítva ezzel sokak sportolási lehetőségét – mondta az elnök.

Czunyiné Bertalan Judit beszédében azt hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű TAO-s támogatást egyetlen település sem kapott, hiszen 706,4 millió forint folyt így be, amit mintegy 330 milliós önkormányzati támogatás egészít ki. Ezért elsősorban az ipari parki szereplőket, illetve a környékben tevékenykedő vállalkozókat illeti köszönet.

- Ez a beruházás közösséget épít, a város közösségét is. Oroszlány most egy több mint egymilliárdos beruházás alapkőletételénél áll, és bátran állítom, ez a város megérdemli. Mindannyiuknak épül, és azért, mert mind a kosárlabdasport, mind a helyiek méltóak erre. A méltó múlthoz pedig méltó jövőt is kell építeni, és ennek a büszke jövőnek az egyik alapját rakjuk le most itt – fogalmazott az államtitkár.

Az ünnepi gondolatokat követően került a földbe az az időkapszula, amiben a megyei és országos lapok mellett a csarnok tervei, az Oroszlányi Sportegylet ez évi versenynaptára, prospektusai és ismertetői kaptak helyet.

A most kezdődő beruházás mellett még három komoly épületrekonstrukció folyik a városban. A gimnázium nettó 144 milliós energetikai korszerűsítési munkáit a város a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) együttműködési megállapodás keretében valósítja meg.

A 2007-2013-as uniós konstrukciók még felhasználható forrásaira kiírt KEOP-5.7.0. pályázat, amit a közintézmények épületenergetikai fejlesztésére hirdettek meg, befogadásra került, de döntés még nem született így a beruházások saját önkormányzati felelősségre indultak el.

A volt Arany iskola kivitelezési költsége nettó 70 millió forint, a művelődési házé nettó 74 millió. Az egyéb költségekkel együtt a két utóbbi projekt bekerülési költsége bruttó 150 millió Ft, amiből sikeres pályázat esetén bruttó 43 millió az önkormányzati önerő.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek