Hír
2015. október 14.

A nyár végére eltűnt, elnémult mindenki

Első alkalommal a 2014. novemberi képviselő-testületi ülésen kapott tájékoztatást a grémium a Vértesi Erőmű Zrt. várható bezárásáról, a fűtőmű helyzetéről – áll abban az előterjesztésben, amely a város távfűtésével és a VÉRT helyzetével kapcsolatos anyagokat teszi sorrendbe, és amiről 20-án szavaznak a döntéshozók.

Mint az az anyagban olvasható, az MVM 2014. december 12-i közgyűlésén „az Oroszlányi erőmű technológiájának távfűtési kötelezettsége ellátását szolgáló földgáz alapú forró-vizes kazánteleppel történő kiegészítéséről” hozott döntést, majd jött a hír, hogy más irányú kísérleteket és vizsgálatokat is végeznek a nem véglegesnek szánt távfűtési módozat kiváltása érdekében. Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő a fentiekkel kapcsolatosan a városi távfűtés földgáz alapú forró-vizes kazánteleppel történő megoldása átmenetiségét hangsúlyozta annak kiemelésével, hogy az MVM korábbi, a biomassza erőmű megépítésére irányuló döntése változatlanul hatályos.

Idén februárban rendkívül pozitív, előremutató hozzászólások, majdhogynem ígéretek hangzottak el. Léber Ferenc, az MVM termelési és műszaki igazgatója, Gerse Lajos, az MVM Zrt. erőmű-fejlesztési osztályvezetője és Kovács András Zoltán, a VÉRT akkori vezérigazgatója egyaránt a város távhőellátását hosszútávon biztosító hatékony, korszerű, egyúttal környezetbarát fejlesztések (alternatív tüzelőanyag égetéssel járó fejlesztés) előkészületeiről, ezek napi folyamatairól, rész-feladataik végrehajtása menetéről beszéltek.

A nyár végére aztán eltűnt, elnémult mindenki, akiktől korábban bíztatást kapott Oroszlány. A VÉRT korábbi vezérigazgatója távozott a társaság éléről, új vezérigazgatónak azt a Magyari Józsefet nevezték ki, aki korábban az akkori csődhelyzetben sikerrel vezette a VÉRT-et.

Később – a sajtóból szerzett tudomásunk szerint - Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Magyari József, az erőmű vezérigazgatója a Bányásznapra időzítetten tájékoztatta a VÉRT dolgozóit arról, hogy a létesítményt nem alakítják át hulladékból származó tüzelőanyagra, a blokkokat az erőmű fejlesztéséről szóló döntésig konzerválják, és e döntésekkel is összefüggésben várhatóan csoportos –jelen információk szerint akár 600 munkavállalót érintő- létszámleépítésre kerül sor.

Azóta bebizonyosodott, hogy a korábban ideiglenesként bemutatott, rossz hatékonyságú, stratégiailag nem megfelelőnek ítélt „gázbojler”-es fejlesztés 2016. a január 1-től megvalósított tényként kezelendő.

Az előterjesztés szerint a földgáztüzelésű kazánokból végzett nagytávolságú táv-hőellátás sem energetikailag, sem a környezet védelme szempontjából nem kívánt megoldás, és szembe megy az európai trendekkel. Kényszerű bevezetése ezért csak átmeneti lehet, arra csak akkor kerülhet sor, ha a megfelelő jövőkép és annak fejlesztési-finanszírozási kérdései is eldőlnek, így talán nem marad a város nyakán akár évtizedekig egy szinte minden tekintetben – drága és környezetszennyező - meg nem felelőnek vélt szolgáltatás.

A teljes anyag a város weboldalán olvasható!

Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek