Hír
2015. október 15.

A Fehér Bot Napja

Nagyné Papp Edit elnök és Tóth Sándor alelnök fogadta szerda délután az oroszlányi kistérség meghívott vendégeit a művelődési központban a Fehér Bot Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Az október 15-i nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

A Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének elnöke köszöntőjében a szervezet céljaival kapcsolatban elmondta: továbbra is keresik azokat a lehetőségeket, feltételeket és eszközöket, amelyek a látássérült emberek számára a látássérülésből eredő hátrányok leküzdését, a társadalomba való minél teljesebb integrálódásukat szolgálják. Ennek érdekében együttműködnek az állami és társadalmi szervezetekkel, a különböző felekezetek karitatív szolgálataival, más fogyatékossággal élő személyek érdekképviseleti szervezeteivel, a látássérült emberekről gondoskodó intézményekkel, az őket foglalkoztató munkáltatókkal, szociális, oktatási-nevelési intézményekkel, minden a látássérülteket segíteni kész, jogi- és magánszeméllyel.

Többek között előmozdítják a felnőtt korban látásukat vesztett személyek Braille-írás-olvasás oktatását, szervezik és elősegítik a működési területükön élő látássérültek elemi rehabilitációját, segítik életviteli nehézségeik leküzdését, önálló életvitelük megteremtését. Részt vesznek a megváltozott munkaképességű személyek, különösen a látássérült munkavállalók foglalkoztatásában. Előadásokat, képzéseket, programokat szerveznek, tájékoztatókat, tanulmányokat, ismeretterjesztő kiadványokat adnak ki, és nem utolsó sorban sportolási lehetőséget is biztosítanak csörgőlabda-szakosztályukban. Az említettek mellett még számtalan módon támogatják az oroszlányi kistérség 56 fős, és a megye 406 tagot számláló közösségét – mondta Nagyné Papp Edit, aki hozzátette: külön is köszönet illeti az oroszlányi önkormányzatot és az ipari parkban lévő BorgWarner céget, amelyek anyagi és társadalmi szerepvállalásának köszönhetően színesíteni és bővíteni tudják programjaikat.

Az ünnepi gondolatokat követő műsorban versek, zenés műsorszámok hangzottak el, és kettős szerepben lépett fel a várgesztesi Győryné Talabér Angelika, aki gitárjátéka és dalai mellett festményeit is bemutatta, hangos tárlatvezetéssel segítve a látássérült ünnepelteket.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek