Hír
2015. október 23.

Élet az erőszak után

Negyedik alkalommal szervezett a családon belüli erőszak megelőzéséről és kezeléséről konferenciát a Szociális Szolgálat, melyre közel 200-an érkeztek a megye településeiről.

A szakembereket a művelődési központ kiállítótermében a kistérség iskoláiban meghirdetett „Te, hogy látod a családodat?” című rajzpályázat legjobb alkotásai fogadták, míg a színházteremben elsőként Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit.

A városvezető előadásában emlékeztetett arra, hogy a családon belüli erőszak elsődleges áldozatai a nők és a gyerekek. A statisztikai adatok szerint a partnerbántalmazás az esetek 95 százalékában férfi elkövetőt és nő áldozatot jelent, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy partnerbántalmazást nem követnek el férfiak ellen. Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz férje vagy partnere. Ezt az adatot tovább súlyosbítja, hogy a testi erőszak csak a jéghegy csúcsa. A folyamatos lelki erőszakban élő nők száma ennél jóval magasabb A szolgálat vezetője, Mátics Katalin vitaindítóját követően neves szakemberek elemezték prezentációikban a családon belüli erőszak előzményeit, kialakulásának folyamatát, és – néha tragikus – végkifejletét.

Dr. Galajda Ágnes bíró, a Bírónők Nemzetközi Szervezetének Magyar Tagozata Egyesület elnöke „A törvénykezés tapasztalatai a családon belüli erőszakot elszenvedettek ügyei alapján” címmel, dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyarországi Bizottságának gyermekjogi szakértője a „Gyermekek jogai az erőszakmentes életre, a jogok képviseletének lehetőségei” címmel tartott előadást.

Az előadók között volt még – többek között - Kozma-Vízkeleti Dániel pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, Katona Csilla - Magyar Bűnmegelőzési és Börtönmissziós Alapítvány Elnöke, valamint dr. Bagi Krisztina, OKIT vezetője, Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Szakképzési főosztály és Képzésszervezési Főosztály megbízott igazgatóhelyettese.

A családon belüli erőszak kezelésének kezdeti elképzeléseiről és jelenlegi gyakorlatáról Deák Sándorné, a Szociális Szolgálat intézményvezető-helyettese beszélt, végül esetmegbeszélések, konzultációk zárták a konferenciát.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek