Közélet
2015. november 28.

Veszélyes fűtési szezon

Különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének, hiszen a szén-monoxid mérgezések legtöbbször a tüzelő- és fűtőberendezések helytelen használatára és az ellenőrzés hiányára vezethetők vissza.

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő, fűtő berendezést használjanak, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként ellenőriztessék. A gázkészüléket is évente vizsgáltassák felül! Lehetőség szerint használjanak a lakószobában légbevezetőt, a vizes helységekben (WC, fürdőszoba, konyha) légelvezetőt, így biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű levegő.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is. Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is: biztosítsák a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. A kazán közelében felhalmozott éghető anyagokat távolítsák el.

Az újfajta ablakok olyan mértékben szigetelik a lakást, hogy a levegő sokkal lassabban cserélődik, így a szén-monoxid felgyülemlésének a lehetősége sokkal nagyobb. A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz beltérben a leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzák szakemberre és éljenek a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzák megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre. Tegyék lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjanak.

Baj esetén azonnal hívják a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívó számot!

katasztrófavédelem


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek