Kultúra
2016. március 24.

Továbbadják a nemzetiségi hagyományokat

Több mint száz apróságot vártak húsvét nagycsütörtökjén az oroszlányi Rákóczi kultúrotthonba, ahol a szlovák önkormányzat rendezett kiállítást és játszóházat a város óvodásainak.

Szabó Istvánné (Betka) önkormányzati elnök elmondta: programjuk kiemelten foglalkozik a hagyományok, az ősöktől örökölt szokások ápolásával és gondozásával, a húsvéti ünnepkör pedig kiváló alkalom, hogy ennek szlovák jellegzetességeivel megismertessék a felnövekvő generációt.

Az Ocskai Simon vezette Kridlovka ifjúsági zenekar muzsikája fogadta a gyerekeket, akik rögtön megismerkedhettek a sibák készítésével. Ez egy nyírfavesszőkből font, korbácsszerű alkalmatosság, amivel annak idején kiűzték a legények a leányokból a rosszat, a betegségeket. Tovább haladva a tojás dekorálásának titkait mutatták be a falusi településrész asszonyai, akik kiállítást is rendeztek munkáikból. A kicsik megnézhették, hogyan színezik hagymahéjjal, vöröskáposztával, céklával a tojásokat, hogyan festik, batikolják, sőt, horgolják körül azokat, de elámulhattak a kiállított hatalmas strucc-, emu-, kacsa- és libatojásokon is.

Az ajándéktárgyak készítésébe szintén bevonták a látogatókat a Bakfark Bálint művészeti iskola pedagógusai, Jucika (Bíró Józsefné) pedig a szlovák népi táncok rejtelmeibe avatta be a bátrabbakat.

Az ellátásra sem lehetett panasz, hiszen volt tea, hagymás zsíroskenyér, és annak, aki a parkban eldugott tojásokat megtalálta, csokoládé volt a jutalma.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek