Hír
2018. március 24.

Kevesen vannak, de szolgálnak

Az Oroszlány Város Polgárőr Egyesülete 1992-től idén már 27. éve működik eredményesen, csekély, de aktív létszámmal, 26 fővel.

Az elmúlt évben nem sikerült tagságunk létszámának emelése. Fluktuáció van, de a szükséges új tagok beszervezése nem sikerült. Ezt el kell ismerni. Egyre kevesebb az olyan személy, aki önkéntes munkaként hajlandó felelősségteljes feladatot teljesíteni. Ez nem egy kulturális program és látványtervező szervezet, hanem egy formaruhás és fegyelmezett hozzáállást igénylő. Sajnos több tagunk lakhelyváltozása és családi körülményeinek megváltozása miatt nem a város területén lakik, így csak időnként lehet a szolgálati feladatokra bevonni – ezekkel a gondolatokkal kezdte éves beszámolóját péntek délután Gánics József, az Oroszlányi Polgárőr Egyesület elnöke a civil szervezet évértékelő, évnyitó eseményén, ahol Lazók Zoltán polgármester mellett ott volt Madari Csaba városi rendőrkapitány és Nagy Aladár, a megyei polgárőr szövetség alelnöke is.

Mint elhangzott, tavaly több mint kétezer órát voltak önkéntes szolgálatban, 8 és félezret pedig készenlétben, A gépkocsik az év során 4.590 km-t futottak, amihez 95 ezer forint értékű üzemanyagot használtak fel.

Bátran kijelenthető, hogy nincs még egy olyan szervezet, melynek tagjai térítés nélkül ennyit dolgoznának a köz érdekében. Természetesen nem teljesítette ezt az átlagot minden tagunk, hanem a húzósabbak munkájának köszönhető ez a szép szám – fogalmazott Gánics József.

A beszámolót követően Lazók Zoltán a fiatalok bevonásának szükségességéről beszélt, kiemelve, hogy más civil szervezetek is hasonló gondokkal küszködnek: érdektelenség kíséri a fiatal korosztály részéről az önkéntes munkát, a közérdekű közösségi elfoglaltságot.

Madari Csaba a kiváló munka méltatása mellett szólt az együttműködésről is: a rendőrkapitányság folyamatos tájékoztatást ad az illetékességi területen elkövetett bűncselekményekről, heti rendszeres egyeztetés van a közös és önálló szolgálatokra vonatkozóan. Az akciókba a polgárőröket bevonják, legyen az bűnügyi, közbiztonsági, bűnmegelőzési, vagy figyelő szolgálat.

A program zárásaként tavalyi munkájáért Lazók Zoltán elismerést adott át Breitner Rudolfnak, Fazekas Jánosnak és Lakner Györgynek. A rendőrségi elismerést Hezler Csaba és Pethő József vehette át Madari Csabától, míg 10 éves szolgálatért oklevéllel jutalmazták Török Attila Péter önkéntes tevékenységét.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek