Hír
2018. augusztus 23.

Veszélyesek a bányatavak

Nyáron a nagy melegben mindenki keresi a lehetőséget, hogy a legtöbb időt strandolással tölthesse. Azonban a fürdőzés is komoly veszélyeket rejt. A meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben halálos balesetekkel jár, s ez így történt idén is.

Bányatavak területén fürödni csak azokon a helyeken lehet, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Folyók területén is csak a fürdőzés céljából kijelölt területeken lehet. Fontos odafigyelni az erős sodrásra is, ami nem csak a gyerekre, hanem a felnőtt állampolgárokra is veszélyes. Hat éven aluli és úszni nem tudó 14 éven aluli gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a fürdésre alkalmas és arra kijelölt helyeken. Ezen kívül annak is célszerű mentőmellényt, vagy mentőgallért felvenni, aki jól tud úszni.

A bányatavak esetében, melyek nem kijelölt fürdőhelyek a higiéniás feltételek hiánya további veszélyeket rejt, mivel sok helyen nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők, szemétgyűjtési lehetőség. Az ilyen tavaknál az elsősegélynyújtás is megoldatlan. A bányatavakról tudni kell, hogy hirtelen mélyülnek, és lehetnek rendkívül mély pontjai, ahol a víz nem tud felmelegedni. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, amikor csónakból, matracról stb. ugrálunk be a vízbe, mert, ha felhevült testtel hirtelen beugrunk az izomgörcsöt, vagy akár szívbénulást is okozhat. Fontos tudni, hogy a bányatavak beláthatatlan, változó mélysége mellett a fenéken lévő veszélyes tárgyak (drótok, alkatrészek stb.) is sérüléseket okozhatnak.

-katasztrófavédelem-


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek