Hír
2019. július 13.

Szigorítás a jégkrémpiacon

Augusztus 20-ig tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évek óta rendszeresen megszervezett nyári ellenőrzés sorozata.

Az idén fókuszba kerülnek a nyári fesztiválokon, vásárokon, falunapokon és egyéb tömegrendezvényeken működő élelmiszerforgalmazó és vendéglátó létesítmények, valamint a mozgó egységek. A szemlét a kormányhivatalok szakemberei végzik.

Kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra („street food”) és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra („food truck”).

A szakemberek vizsgálják a jégkrém előállítás és forgalmazás területét is. A vásárlók és gyártók érdekeit figyelembe véve megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve. A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhet. Az egyik legfontosabb azonban a vásárlók tisztességes tájékoztatásának biztosítása a termékek elnevezésén keresztül. Ennek következtében amennyiben a jégkrém ízesítése vanília aromával történik, a jövőben már csak vanília ízűnek lehet hívni, csokoládés jégkrémnek pedig csak a csokoládét is tartalmazó termék nevezhető.

A korábbi irányelvnek megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, amennyiben minőség megőrzési idejük engedi. A hosszú átmeneti időt a termékek szezonális jellege, valamint a csomagolóanyagok felhasználásának hosszú kifutási ideje indokolta – áll a Nébih közleményében.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek