Hír
2019. november 24.

Jövőre jubilálnak a „rákóczisok”

Tárogató hangjával vette kezdetét a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete és Milleniumi Alapítványa évzáró ünnepsége szombat délután az OKSZÍK kamaratermében.

Simonics László játéka után a Szíjj Irma Kamarakórus is megajándékozta a szép számban összegyűlt közönséget néhány kórusművel, majd az egybegyűlteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert, Rajnai Gábor és Szabó Mihály alpolgármestereket, File Beáta jegyzőt, valamint Izsa település polgármesterét Domin Istvánt, és Petheő Attilát a Csemadok komáromi járási elnökét, Nagy Csaba köszöntötte, aki vetített képekkel illusztrálta a szövetség egész éves munkáját.

Az eddigi esztendőkhöz hasonlóan idén is megannyi kulturális és közösségi programmal lepték meg nem csak az oroszlányiakat, de a határon túl élő magyarokat is. Számtalan tematikus előadást szerveztek, de kezdeményezésükre megújultak településünk köztéri szobrai is. 2019-ben is sikerült méltóképpen megemlékezniük II. Rákóczi Ferencről, hiszen megtartották hagyományos és legfontosabb programjukat, mely a Majkon folyó munkálatok miatt idén új helyszínre költözött, ennek ellenére ugyanolyan nívós rendezvénynek volt mondható, mint az eddigi esztendőkben.

Munkájuk nem volt hiábavaló, hiszen minden megmozdulásuk népes közönséget vonz, és taglétszámuk is folyamatos növekedést mutat.

- Rekordot döntöttünk az idén. 18 új tagtárssal bővültünk helyileg, ami azt jelenti, hogy jelen pillanatban regisztrált tagjaink száma 122 fő. Oroszlány városban ez egy elég szép szám és én úgy gondolom, hogy ez egyfajta elismerés is a munkánk tekintetében, de elismerést érdemel tagságunk is, hiszen azzal, hogy valaki csatlakozik hozzánk, tulajdonképpen szerepet is vállal programijaink megvalósításában - tudtuk meg Nagy Csaba elnöktől.

Az évzáró ünnepség idén is remek alkalom volt arra, hogy a szervezet Pro Probitatae, azaz a helytállásért elismerésekkel köszönje meg segítőik munkáját. Idén az elnökség egyhangú döntése alapján Tőkés Hajnalka, Tőkés Sándor, és Lazók Zoltán, illetve a felvidéki Domin István és Petheő Attila vehették át az oklevéllel járó Rákóczi emlékplakettet.

Az alkalmat és egyben az évet szeretetvendégséggel zárták a „rákóczisok”, akik jövőre ünneplik fennállásuk 25. évfordulóját. A jubileumi esztendőben is megannyi programmal és rendezvénnyel várják majd az érdeklődőket.

- 1995. augusztus 17-én, 13 fővel alapítottuk meg a helyi szervezetet. Ma hárman vagyunk az alapítók közül, akik aktívan is részt veszünk a szövetség munkájában. Sajnos az eltelt idő alatt többen elhunytak, de mi, akik még itt vagyunk, őrizzük a lángot. Jövőre szeretnénk bemutatni a közönségnek azt, hogy mi is történt velünk az elmúlt negyed században. Honnan, hová is jutottunk ez idő alatt. Megmutatjuk a kezdeti, és a mai nehézségeket is, hiszen azok mindig voltak és vannak, de mégis talpon állunk, vagyunk, és nagy öröm számunkra, hogy szeretnek minket, mert az oroszlányiak szeretik szervezetünket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ma is zsúfolásig megtelt a kamaraterem - fejtette ki örömmel az elnök, aki azt is elmondta, hogy idén még terveik között szerepel a II. világháborús emléktábla felújítása. A restaurálást egy tagtárs, Körmendi Zoltán kőfaragó vállalta magára, aki a munkával remélhetőleg még december hónap folyamán elkészül, így a szövetség méltóképpen fog tudni fejet hajtani a doni-katasztrófa emléknapján, januárban.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek