Koronavírus
2020. május 02.

Megjelent a kormányrendelet

A koronavírus járvány elleni védekezés május 4-én kezdődő új szakaszában az alábbi intézkedéseket rendelte el Magyarország kormánya.

1. A kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a korábban bejelentett kijárási korlátozást meghosszabbítják Budapesten és Pest megyében, az ország egyéb területein a korlátozást feloldják.

2. Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.

3. Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

4. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

5. Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Rajtuk kívül az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével mások nem tartózkodhatnak.

6. A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

7. Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

8. A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. A vendéglátó üzlet teraszán a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után. Vendéglátó helyeken a szabálysértés esetén a helyszíni bírság 5.000 forinttól 100.000 forintig terjed, de a szabálysértés ismételt elkövetése esetén – 150.000 forintig.

9. A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

10. A szolgáltatások szabadon, bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a hely üzemeltetője gondoskodik.

11. Tömegrendezvények 2020. augusztus 15-ig tilosak! Semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiak sem engedélyezettek.

12. A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

13. A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

14. Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege 5.000 forint, legmagasabb összege 500.000 forint.

15. Magyarország egész területén a sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek