Hír
2020. június 03.

Közel 300 hektár erdő

A Vértesi Erdő Zrt. négy erdészeti igazgatóságánál májusban lezárultak a betervezett 2019/2020-as erdőfelújítási és erdőtelepítési munkái. Az erdész szakemberek fáradozásai hozzájárulnak a hazai erdők fennmaradásához, az erdőterületek gyarapodásán keresztül a Föld fenntartható fejlődéséhez.

A klímaváltozás kapcsán a kihívások egyre gyorsuló, változó világunkban sokasodnak, s ez az erdőgazdálkodást is érinti. A Vértesi Erdő Zrt. működési területének magját alkotó Vértesben és Gerecsében három (nyugati szubatlantikus, déli szubmediterrán, és kontinentális) klimatikus hatás ötvöződik. Ezen éghajlatai adottságoknak és a karsztos, tagolt felszínnek köszönhetően a növényzet – így az erdőtársulások is – nagyon változatosak. Ezen természeti tényezőkhöz sokszor párosulnak a mindennapjainkban is tapasztalható szélsőségek: az aszály, a hirtelen lezúduló csapadék, az invazív, más tájak rovarainak „támadásai”. A szakembereknek nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni a fafajok, az erdősítési technológiák megválasztásakor és az elültetést, vetést követően a csemeték ápolásakor is.

A tervezett erdőgazdálkodási munkák folyamatosan zajlottak, a járványügyi veszélyhelyzetben – az előírások szigorú betartása mellett – sem álltak meg. A Társaság a 2019-es őszi és 2020-as tavaszi erdősítési szezonban 60,5 hektár erdőtelepítést végzett el, ahol mintegy 318.000 csemete került elültetésre. Közvetlen célként az ország erdőterületének növelése és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében. 2020 tavaszán az aszály országosan problémákat okoz. Az év ezen időszakában a csemeték ápolásán van a hangsúly. Mivel ilyen nagy területen az öntözés – a terep adottságai miatt – nem megoldható, ezért a megfelelő időpontban elvégzett talajmunka elsődleges, hiszen ezzel a talaj vízháztartása is befolyásolható.

Emellett a már meglévő állományok megújítása is prioritás. A meglévő erdőterületeken a 2019/2020-as erdősítési szezonban mintegy 220 ha-on újult meg az erdő. Ehhez a Társaság erdészetei 1.050.000 csemetét ültettek el és 340 q makkot vetettek el az első kiviteleknél valamint a természeti károkat szenvedett területek pótlásai során.

Forrás: verteserdo.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek