Hír
2020. december 09.

Így válasszunk tökéletes fenyőfát karácsonyra

Karácsony előtt mindig felparázslik a vita, hogy műfenyőt vagy élő fenyőt vegyünk-e. Mára a kérdést és a választ a környezetbarát gondolkozás motiválja elsősorban, az olyan gondok, hogy az élő fenyő tüskéi teleszemetelik a lakást, nehéz kiszedni őket a szőnyegből, másodlagossá váltak.

A műfenyő PVC-ből készül, és a többségüket Kínában gyártják. A legtöbb forrás azt állítja, hogy a Távol-Keletről történő szállítás és a műfenyő legyártása akkora ökolábnyommal jár, hogy több mint tíz éven át kell használni a fát ahhoz, hogy környezetkímélőbb megoldásnak bizonyuljon, mint az élő fenyőfa kivágása. Ráadásul minden terméknek van “beépített elévülése”, ami napjainkban egyre rövidebb idő. Ezzel érik el a gyártók a termék újravásárlását.

Az élő fenyőfák kivágása ökológusok szerint is jobb megoldás annál, mint hogy Kínából behozott, hamar elhasználódó műfenyőt vásároljunk. A fenyőfák nagy része ugyanis kifejezetten ilyen célból nevelkedik a fenyőfa-ültetvényeken, ahonnan a piacokra szállítják őket. Éppen ezért ez nem számít erdőpusztításnak. Ha jó minőségű fát szeretnénk, lehetőleg faárusítással foglalkozó helyekről vegyük meg a fenyőt. Ezekben a kereskedésekben szakszerű segítséget és tanácsot kapunk a megfelelő fajta kiválasztásához is, ráadásul a csomagolást és a kiszállítást is vállalják többnyire.

A legillatosabb a lucfenyő, igazi karácsonyi hangulatot teremt, azonnal belengi az egész lakást a finom fenyőillat, ahogy behozzuk. Jó illata van még az ezüst-, a fekete- és az erdei fenyőnek is, a duglászfenyő tűlevelei megdörzsölve pedig narancsillatot árasztanak. A legkülönlegesebb színe az ezüstfenyőnek van, a legszimmetrikusabb viszont a tökéletes formájú Nordmann fenyő, ráadásul a tűlevelei egyáltalán nem szúrnak, a duglászfenyőéi pedig kifejezetten puhák. A legkönnyebben díszíthető a duglászfenyő: puha tűlevelei egyesével állnak, ágai viszont könnyen hajlanak, ezért nem ajánlott nehéz díszt akasztani rájuk. Ha súlyosabb díszeink vannak, termések vagy mézeskalács, az erős ágú és levelű ezüstfenyőt válasszuk.

Ha a tartósság az elsődleges szempontunk, felejtsük el az illatos lucfenyőt, és válasszuk a Nordmann fenyőt, tűlevelei ugyanis rászáradnak az ágakra, ezért nem hullanak le. Sokáig bírja levélhullás nélkül szobahőmérsékleten a duglász-, a fekete- és az erdei fenyő is.

Ha vágott fenyő mellett döntünk, metsszünk le az aljából pár centit, és állítsuk vízzel teli vödörbe a felhasználásig. A folyadékpótlás azért fontos, mert így később kezdi el csak hullajtani a leveleit, miután bevittük a lakásba.

Karácsonyig tartsuk hűvös helyen, és mindig legyen alatta elég víz, hisz egy fácska több liter vizet is magába szívhat naponta. Fokozatosan szoktassuk a benti hőmérséklethez, de ha erre nincs lehetőségünk, tegyük olyan karácsonyfatalpba, aminek víztartója is van. Ez egyébként minden esetben ajánlott.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek