Évforduló
2021. szeptember 08.

Olvasás világnapja

Ma van az olvasás világnapja. 1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává. Céljuk, hogy felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára az emberek figyelmét: az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve. 1966 óta minden évben világszerte ünneplik.

Aki szeret olvasni annak ez a nap csupán egy a sok közül, mert az év 365 napján amúgy is körbe veszi magát olvasnivalóval. Legyen szó regényről, krimiről, szépirodalomról, szakkönyvről, mesekönyvről, verseskötetről, vagy akár folyóiratról. Ma egy picit álljunk meg, foglaljunk helyet kedvenc fotelünkben - vagy valamiképpen "lopjunk el" egy kis időt a külvilágtól - és adjuk át magunkat a betűknek. Lehetőleg a nyomtatott betűnek a Gutenberg-galaxisban, akkor is, ha azt már egyesek feláldozták a digitális világnak.

Müller Péter író szerint: "Olvasni nem azért érdemes, hogy műveltek, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem. Hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is."


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek