Hír
2022. június 11.

Átadták a Digitális Tudásközpontot

Sajtótájékoztatóval egybekötve átadták a Digitális Tudásközpontot pénteken délután Oroszlányban.

A digitális írástudás évszázadának egyik nagy kihívása, hogy miként tanulhat meg mindenki a digitalizáció világában tanulni, dolgozni, szórakozni a társadalom aktív tagjaként. A Digitális Jólét Program Hálózatban működő DJP Pontok mintájára megnyílik az oroszlányi Digitális Tudásközpont, mely lehetőséget nyújt az érdeklődők számára a digitális technológiákkal való megismerkedésre és kompetenciafejlesztésre.

A megjelenteket Németh Gábor, az épületet üzemeltető OIH Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a következőket mondta:”Célunk az volt, hogy ebbe a Digitális Tudásközpontba kerüljön bele minden olyan tudást, oktatást támogató és segítő megoldás, ami a mai iparban, gazdaságban a munkavállalók számára napi rutin kell, hogy legyen. Persze, ehhez a szakképzésnek alkalmazkodnia és illeszkednie kell a munkaerőpiaci kihívásokhoz. Ennek a tudás és élményközpontnak fontos célkitűzése, hogy egyfajta, korosztályokon átívelő módszertanokkal juttassa hozzá azokhoz a digitális képességekhez a gyerekeket, fiatalokat, melyek alapján új ismeretekkel és információkkal gyakorlatiassá válnak. A központ a nyáron már előre szervezett programokkal indul. Nem szabadidős programház lesz, hanem szakemberek irányításával, szakmai foglalkozások zajlanak majd itt”.

„Azok, akik most kezdik el tanulóéveiket, ki tudja milyen technológiával fognak találkozni 12-16 év múlva. A legkonzervatívabb becslések azt mutatják, hogy a munkaköröknek nagyjából a 40%-a 2030-ra teljesen át fog alakulni, vagy legalábbis valamilyen szinten digitalizációs technológiák által érintett lesz. Erre nagyon nehéz előre felkészülni. Nagyon jó magyar szakemberek vannak, de még így is számos ember hiányzik a digitalizáció területén a munkaerőpiacon. Hazánkban a hat jelenleg megnyitott Tudásközpont közül az egyik Komárom-Esztergom megyébe, Oroszlányba került. Úgy gondolom, jó hasznát fogják itt venni” – mondta Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Lazók Zoltán polgármester megköszönve minden segítséget, így szólt a jelenlévőkhöz:
”Köszöntöm Önöket Oroszlányban, köszöntöm önöket a jövőben! Mert ha itt körültekintünk, akkor bizony a jövőben érezhetjük magunkat. Egyrészt azáltal, hogy a jövő technológiáját találjuk ezekben a helyiségekben, másrészt azzal, hogy mindezek használatával, a tudás közvetítésével egyben a jövőt építjük. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a következő generációt időben integráljuk a város életébe, számukra igényes és hasznos lehetőségeket biztosítsunk. A helyi diákokat szeretnénk tanulmányaik végeztével a városban tartani, akik elkerültek innen visszahívni Oroszlányba. Reményeink szerint az épület oktatási központként mind a Digitális Jólét Program által kínált, mind az általunk tervezett programkínálattal támogatja majd erőfeszítéseinket”.

A beszédek után Lazók Zoltán átvette a létesítmény jelképes kulcsát, majd Tar József szakmai vezető végig kalauzolta a megjelenteket a modern épületben.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek