Hír
2022. június 12.

Házi kedvenceink is szenvednek a hőségben

A hirtelen, átmenet nélkül jött meleg ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét.

Az állatoknál is egyre több a civilizációs betegség, mint a szívbetegségek, daganatok, allergia, de akár cukorbetegség is előfordulhat egy-egy példánynál. A betegséggel küzdő, például hormonproblémás elhízott kutyák vagy szívgyógyszerekkel folyamatosan kezelt, idős állatok jobban szenvednek a melegtől.

A kutyák nem tudnak izzadni, mint az emberek, lihegéssel próbálják a felesleges hőt leadni. Ha ez nem sikerül, jön a hiperventilláció, azaz a felületes szapora légzés, nyálzás. A nyál sűrű habbá verődik, ami szintén elzárja a szabad légutakat. A folyamatos magas testhőtől – ami 41 Celsius-fok feletti hőt jelent – a szervezetben fontos fehérjék csapódnak ki, amik visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezetnek, és végül a kutyus halálát okozhatják. Vannak olyan fajták is, amik kimondottan hőérzékenyek, például a mopszok, a bulldogok.

A legfontosabb a baj megelőzése. Legyen elegendő árnyas rész az állat tartási helyén, hogy el tudjon húzódni hűs helyre kedvencünk. Az ebek a hűtés végett szeretik a földbe ásni magukat a nyári hőségben. Ha pedig már baj van, akkor azonnal hűteni kell. Erre a legjobb megoldás, ha hűvös helyiségbe visszük őket, vizes lepedőkkel, ronggyal, ruhával, törülközővel borítjuk be az állat testét. Viszont nagyon fontos, hogy fokozatosan és ne hirtelen öntsük le vízzel. A legjobb, ha egyből állatorvoshoz fordulunk, ugyanis a testhőt folyamatosan mérni kell, a túlzott hűtés sem tesz jót.

A forró aszfalt is nagyon veszélyes. Ne délben sétáltassa a gazdi a kutyáját. Égési sérülések alakulhatnak ki a kutyák talppárnáin is, a bőr hiába vastagabb, hiába van jobban elszarusodva, el tud halni és leválni, amiből nagyon hosszadalmas és fájdalmas a felgyógyulás.

A legfontosabb, hogy hideg vizet mindig biztosítsunk számukra, legyen szó akár kutyáról, akár macskáról, vagy éppen haszonállatokról.

 Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek