2022. június 25.

Kábítószer-ellenes Világnap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án kerül megtartásra a Kábítószer-ellenes Világnap.

Célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, felhívva a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. E napon kiemelt figyelmet kap a gyermekek, fiatalok tanácsokkal, információkkal való ellátása, hogy felismerjék a veszélyeket, megtanulják, hogy mit tehetnek saját és társaik biztonságáért, szükség esetén hogyan kérhetnek segítséget.

Fontos tudni, hogy bűncselekményt követ el, aki kábítószert fogyaszt, kínál, átad, forgalomba hoz, azzal kereskedik. Mondjanak nemet, ha valamilyen tiltott szerrel kínálják!

Sokan úgy gondolhatják, hogy az egyszeri kipróbálásnak nem lehet komoly következménye. Az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nem tudni milyen szennyező anyag lehet a drogban, és kinek hogyan reagál a szervezete. Az első adag is súlyos következményekkel járhat.

Néhány intelem:
  • Szórakozóhelyen soha ne fogadjon el idegentől felbontott flakonból, üvegből vagy pohárban kínált italt!
  • Az asztalán soha ne hagyjon pohárban, felbontott üvegben italt!
  • A társaság tagjai figyeljenek egymásra! Amennyiben társuk szokatlan állapotba kerül, hívjanak mentőt, ne hagyják magára, ne bízzák ismeretlenekre!
  • Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart, indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak. Szűkebbek vagy tágabbak a pupillái, mint általában, szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála, színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, vagy éppen használati tárgyai közül, akkor gyanakodjanak!
  • Ha felismerik azokat a jeleket, melyek arról adnak tájékoztatást, hogy esetleg szerfogyasztás áll a megváltozott viselkedés mögött, kérjenek segítséget!

Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek