Önkormányzat
2023. július 25.

Közös pályázatban gondolkodnak

Oroszlány és a szlovákiai Garamkovácsi (Kozárovce) község polgármestere, valamint az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a kapcsolattartás fejlesztése és elmélyítése érdekében 2019 augusztusában barátsági szerződést kötöttek.

A barátsági szerződés a két település kulturális, sport és egyéb tevékenységeinek kíván szabad lehetőséget biztosítani, megerősítve azt, hogy az igaz kapcsolatok nemzetiségektől, ideológiától és vallási hovatartozástól függetlenek.

Az évek alatt kialakult jó kapcsolatra alapozva, közös pályázati lehetőséget keresve július 24-én Bystrík Izold kozárovcei polgármester vezetésével delegáció kereste fel az oroszlányi polgármestert.

Lazók Zoltán elsőként tájékoztatta a vendégeket a már folyamatban lévő, határokon átnyúló pályázatokról, majd Imrő János pályázati referens tartott ismertetőt a szóba jöhető pályázati lehetőségekről.

Mint elhangzott, célra vezető lenne az Európa Uniós Interreg pályázatok áttekintése, mely adott esetben – anyagi forrással és technikai eszközök beszerzésével - lehetőséget biztosítana szlovák-magyar nyelvkurzusokra, a két települést összekötő kerékpáros turizmus fejlesztésére, a könyvtárak közötti nemzetiségi irodalmak bővítésére, valamint élővizes és zöld területek hasznosítását elősegítő projekt megvalósítására.

A jelenlegi pályázati lehetőségek közös, részletes számbavétele után az egyeztetések a jövőben folytatódni fognak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek