Önkormányzat
2023. július 26.

Az elmúlt év történései energiafronton

A városlakókat az utóbbi időben leginkább foglalkoztató téma a közvilágítás helyzete.

Erről részletesen múl heti cikkünkben írtunk: https://oroszlany.hu/media/hirek/2023/07/21/nehany-teny-a-kozvilagitas-ki--es-visszakapcsolasarol.

Nézzük meg mi történt a tavalyi évtől kezdve ebben a témában.

2022-ben a rezsicsökkentésre irányuló jogszabály módosításával kizárták az önkormányzatokat a rezsicsökkentett energiavásárlók köréből. Az önkormányzatnak azzal kellett szembesülnie, hogy a város energiaköltségei a többszörösére: a villamosenergia a tízszeresére, a távfűtés a húszszorosára emelkedtek. A közüzemi költségek mellett az élelmezési költségek, alapanyagárak és szolgáltatási díjak jelentős emelkedése nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat az egész országban.

2022 szeptemberében megalakult városunkban a Vészhelyzeti és Költségvetés-védelmi munkacsoport és elkezdődött a költségek csökkentésére irányuló intézkedések kidolgozása. A képviselőtestület döntött a közvilágítás LED-es fejlesztéséről is, azonban a munkálatok elvégzése mintegy másfél évet vesz igénybe, ezért szükséges volt azonnali takarékoskodási intézkedések meghozatalára is.

Októberben az önkormányzat megkezdte az együttműködést Balla György miniszteri biztossal, 3 intézkedési terv készült és két személyes találkozásra is sor került. A kormány részéről elvárás volt, hogy az önkormányzat megszorító intézkedéseket hozzon és bevételeit növelje, csak ebben az esetben számíthatott állami támogatásra a megemelkedett költségek fedezésére.

Így került sor többek között a helyi adók bevezetésére, az uszoda bezárására, az intézményi térítési díjak emelésére/visszavezetésére és a világító lámpatestek számának csökkentésére.

Januárban Oroszlány 169 millió forint rezsitámogatást kapott, a támogatási összegeket a benyújtott takarékossági tervek, illetve a települések iparűzési adóerő képességének figyelembevételével állapították meg. Ez a mintegy 170 milliós támogatás nagy összegnek tűnik, azonban a város éves költségvetésének csupán 2,5 %-át teszi ki és a kormány az önkormányzat szolidaritási adóját 2023-ra éppen ezzel az összeggel, 170 millió forinttal meg is emelte.

Június hónapban megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése, amelynek első ütemében 15 millió forint összegű városi költségvetési forrás felhasználásával 110 db lámpatest cseréje történt meg.

A további lámpatestek cseréjére, és más városi energetikai korszerűsítések finanszírozására a testület február 15-i költségvetési döntése alapján az önkormányzat 500 millió forint hitelt igényelt a kormánytól. A hitelfelvételről még az őszi, miniszteri biztossal folyatott tárgyalások közepette, a kormány részéről elhangzott javaslat alapján döntött az önkormányzat. Igaz, akkor még kamat-támogatott hitelt ígértek a bajba került önkormányzatoknak, ez mégsem valósult meg, de Oroszlány végül a kormány 2023. július 17-i határozata alapján megkapta az igényelt hitelt, így folytatódhatnak a beruházások.

Közben a testület döntött: nemcsak a felújított világítótesteket kapcsolják vissza, hanem soron kívül, augusztus 20-ig minden lámpatestet. Az egyébként, hogy a még nem korszerűsített 579 db lámpatestet is visszakapcsolják 4 millió forint összegű vállalkozói díjjal és további kb. 18 millió forint többlet üzemeltetési költséggel terheli az önkormányzat költségvetését.

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek