Hír
2023. augusztus 18.

Hasznos tanácsok a kánikula idejére

A hűvösebb, csapadékosabb napok után visszatért a nyár, amely kánikulát hozott. A hőséghez szervezetünknek alkalmazkodni kell, ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos alkalmazkodni a meleg, forró napokhoz.

Fogyasszunk sok vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, kefir, joghurt és a levesek (a hűtést igénylő termékek megfelelő tárolásáról fokozottan gondoskodni kell). Nyáron a nagy melegben kevesebb energiára van szüksége szervezetünknek, ne terheljük túl zsíros, erősen fűszerezett, nehezen emészthető ételek fogyasztásával, együnk nyáron gyakrabban hűsítő, zamatos gyümölcslevest, amit minél kevesebb cukorral édesítsünk.

Fontos odafigyelnünk a gyermekek folyamatos folyadékellátására, kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínáljuk rendszeresen innivalóval őket. A déli órákat lehetőség szerint árnyékban töltsük, világos színű, bő szabású, pamut öltözetet, széles karimájú kalapot, napszemüveget viseljünk. Kerüljük a megterhelő fizikai munkát, lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, a legmelegebb órákban (11-15 óra között).

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. Ha hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk megfelelő mennyiségű folyadékot. Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban. A nagy meleg a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenek, indulatosak. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

Forrás: kormanyhivatal.hu


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek