Hír
2023. szeptember 05.

Gyűlnek a gyümölcsök a cefrékben, hamarosan kezdődhet a pálinkafőzés

Az idei nyári időjárás sok gyümölcsnek teremtett kedvező feltételeket. Bőséges volt a termés többek között a meggyből, a barackból vagy éppen a szilvából. Ha pedig az ősz is kellemes melegben és napsütésben gazdag lesz, akkor a szőlőkön is édes szemek várják majd a szüretet.

Akinek a kertjében gyümölcsfák állnak, és a nyári viharok nem tettek kárt a termésben, azoknak már egészen biztos gyűlik a gyümölcs a cefrében, hogy az ősz folyamán pálinka készülhessen belőle.

A pálinkáknak leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, birs, szőlőtörköly, a málna vagy az eper az alapanyaga, de bármilyen kertben termő gyümölcsből készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.

De milyen is a jó cefre? Aranyszabály, hogy a gyümölcsök közül ne kerüljenek a cefrébe a rohadt, penészes darabok. Az éretlen gyümölcs is csak rontja a cefrét, majd pedig a pálinka minőségét. Ágdarabok, levelek se kerüljenek bele. Legjobb minél jobban összeaprítani a gyümölcsöt. Ez azért fontos, mert minél pépesebb a cefre, annál hamarabb erjed, ezzel együtt jobb lesz a kihozatala és az íze is. Így a gyümölcscukor jobban felszabadul belőle, megkönnyítve az élesztők munkáját.

A hordó, amiben erjesztünk, mindig legyen tiszta. Hasznos, ha valamilyen fajtaélesztővel oltjuk be a cefrét. Hiszen csak az élesztők képesek, a cukrokat alkohollá bontani, ami az első napokban általában hőképződéssel is jár. A cefrét nem kell keverni, de naponta egyszer a tetején lévő bőrös részt le lehet nyomni, vigyázva, hogy ekkor se levegőzzön sokáig.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek